Økning i antall tvangssalg

tvangssalgI går skrev jeg litt om at stadig flere nordmenn får betalingsanmerkninger, hele 4,4 milliarder eller 10% av den totale forbruksgjelden blir nå misligholdt. Og det er flere tegn som peker i rettning av at en stadig større gruppe av befolkningen har mistet kontroll på sin egen økonomi, og rett og slett lever over evne. De siste 2 årene har antall tvangssalg økt med hele 24%. Når man vet at tvangssalg er et av de siste virkemidlene man har for å få hentet inn penger, så er det skremmende.
Hele 9447 eiendoms- og boligeiere fikk i første halvår i år varsel om at hjemmene deres blir tvangssolgt gjennom domstolen siden de ikke har gjort opp ubetalt gjeld og forfalte regninger.

Med tanke på det lave rentenivået vi har i dag er det urovekkende at så mange sliter økonomisk. Jeg har en følelse av at det ikke er de tradisjonelle huslånene som folk sliter med, det er alle kredittkort og forbrukslån de har tatt i tillegg til huslånet som nå gir seg utslag. Det er tydligvis en ukultur blandt mange at penger helst skal brukes før man har dem, og sparing er blitt et fremmedord. Er det så viktig å ha den nyeste tv-modellen med dobbel-HD og flotte farger, er det så viktig at sofaen fra 1994 MÅ byttes ut, klarer vi oss ikke med bilen vi har som kun har kjørt 60000km, MÅ vi reise på ferie til Maldivene i stedet for å ta en rolig ferie hjemme og hva er vi villige til å risikere for å fremstå som mer vellykket enn naboen?

For meg er det mye viktigere å sove godt om natten, slippe å bekymre meg for å åpne postkassen, kunne ta noen dager fri når jeg trenger litt avveksling fra jobben, bruke tid sammen med min datter, ha gode venner på besøk, ikke være redd for at vaskemaskinen skal gå i stykker og andre verdier som en kontrollert økonomi fører med seg.

Hvis du som leser dette føler at du er på gyngende grunn, og at du har levd over evne litt for lenge, så anbefaler jeg deg at du stopper opp. Du må våge å ta tak i problemet, for det er et problem som eskalerer ved å ignorere det. Jeg tidligere skrevet flere poster om hvordan du enkelt kan gjenvinne kontrollen på din økonomi, det kan være nyttig lesning. Føler du at det ikke vil holde, så kan du kontakte meg på denne siden for en uforpliktende gjennomgang av din økonomi.

Jeg vet hvor tungt livet er når regningene strømmer på og alle kontoene er tomme, det påvirker oss både i hverdagen, på jobb, i fritiden og det går ut over venner, familie og vår egen helse. Samtidig er det kun deg selv som kan gjøre noe med situasjonen, det vil ikke løse seg av seg selv, og problemet blir bare større jo lenger du venter med å ta grep.

Kilde: TV2 Økonomi

Share/Bookmark

Comments are closed.