Økonomisk angrepille?

Tenk om vi hadde hatt en økonomisk angrepille? Det tror jeg ville blitt et populært produkt. Har du noen gang kjøpt en vare på kreditt, og angret deg i etterkant? Da er du ikke alene. I følge undersøkelser angrer nemlig 4 av 5 på sitt kredittkjøp. Og mye av grunnen er nok det man kaller impulskjøp. Man ser en vare som man ikke helt har råd til, eller man ser en vare man har råd til, men ved siden står en som er myye flottere. Når selgeren da tilbyr den beste og flotteste modellen, og du kan ta den med deg hjem akkurat nå, ja så er vi kanskje så opphetet i tanken på et nytt produkt at vi ikke tenker oss godt nok om. Det å angre på impulskjøp med egne penger er et kjent fenomen, men det har liksom ikke de samme konsekvensene som dersom man impulskjøper med lånte penger.

I tillegg til at det er mange som angrer på sine kredittkjøp, har nordmenns kortbruk gått voldsomt opp det siste året. Hittil har veksten i kortbruken vært på 9 prosent i år. Det er bruken av bankkort som ser ut til å stå for den klare økningen i kortbruk, for bruken av kredittkort ser ikke ut til å ha tatt av hittil i år. Undersøkelsen viser også at det ikke er mange som kommer til å ta julegaveshoppingen med kredittkort. I år som i fjor kommer nordmenn hovedsakelig til å betale julegavene med penger de har. Kun fem prosent sier de vil foreta de fleste juleinnkjøpene med kredittkort. Og godt er det, en jul med lånte penger slår hardt tilbake i de tøffe regningsmånedene på våren.

At kredittkortbruken ikke har økt, betyr ikke at nordmenn har fått bedre kontroll på egen økonomi. Tvert imot. Antallet betalingsanmerkninger har skutt i været. Som jeg har skrevet om tidligere er det nå hele 216.840 nordmenn som blir betraktet som dårlige betalere. Disse nordmennene har rundt 30 milliarder kroner i ubetalte krav.

Kilde: Dinside

Share/Bookmark

Comments are closed.