16 gode CV tips

CVJeg har tidligere skrevet litt om hva jeg mener du bør tenke på under et jobbintervju. Her er noen tips når du skal skrive en CV. Husk at den du søker jobb hos ikke aner hvem du er, det er derfor viktig å gi et inntrykk av deg selv og hvilke kvaliteter du innehar. Skriv ut alle papirer på de jobbene du søker, og samle dem i en perm. Det er viktig at du husker hva du har søkt på, og kan svare fornuftig dersom du blir oppringt. Dessuten er det uvurdelig hjelp dersom du kommer videre til jobbintervjuet, da må du virkelig ha klart for deg hva stillingen innebærer, og stillingsannonsen kan være fjernet fra nett.

1. Finn ut mest mulig om jobben før du søker på den, men ikke ring til kontaktpersonen som er oppgitt i stillingsannonsen med mindre du har spørsmål som ikke blir besvart i stillingsannonsen.

2. Start alltid med seneste utdannelse og yrkeserfaring øverst.

3. Vær åpen mot deg selv når du skriver CV. Matcher ikke din kompetanse med hva selskapet etterspør, er det intet poeng å misbruke din egen og andres tid.

4. Fremhev det du er mest stolt over å ha oppnådd. Suksessanekdoter og konkrete resultater du har oppnådd vil ofte virke tiltalende.

5. Bilde? Dette er ikke så utbredt i Norge enda, og er sjelden relevant for en seriøs stilling.

6. Tenk over hvilken stillingstype og bransje du søker deg til. En fargerik CV gjør neppe lykke i en konservativ bransje. En enkel CV imponerer sjelden designfirmaer.

7. «Less is more». La kunnskapen din tale for seg selv og spar konfekten til intervjuet. Skriver du for langt viser du ikke respekt for leserens tid.

8. Spar humor, ironi og eventuelt sarkasme til intervjuet. Dette gjør seg sjelden bra på papir.

9. Vær ikke redd for det personlige tonefallet. Bruk «jeg», i stedet for «man» og «en». Generalisering svekker budskapet og skaper avstand mellom deg og hodejegeren.

10. Bruk et enkelt, inkluderende og feilfritt norsk språk. Skrivefeil vitner om sløvhet og gir minuspoeng.

11. Vokt deg for slurvete omtrentlighet. Ikke krediter deg selv med titler du ikke har eller aldri har hatt.

12. Oppsett og design skal være leselig og luftig med tydelige overskrifter. Sett marger, slik at du fordeler teksten i spalter. Ikke reduser skriftstørrelsen for å få alt inn på en side – bruk heller to.

13. Skriv ut det hele på hvitt kvalitetspapir – helst A4.

14. La CV’en leve, CV’en bør ikke være lik for hver jobb du søker, les stillingsbeskrivelsen og vektlegg det som etterspørres.

15. Søk med en gang, ikke vent til fristen går ut. Ofte er bedriften ute etter å få på plass den nyansatte raskest mulig, slik at de enklere kan planlegge.

16. CV’en sees i sammenheng med søknaden. CV’en er et resyme, du kan utdype i søknaden.

Kilde: Studenthåndboka

Share/Bookmark

Comments are closed.