4 trinn mot økonomisk trygghet

Å bli flinkere til å spare høres muligens kjedelig ut, men kan få uante positive følger. Det er lurt å legge en plan som kan gi glede på lang sikt. En firetrinns spareplan kan hjelpe deg med å oppnå en større økonomisk frihet i årene som kommer.

Trinn 1 – Bygg buffer: Ha en økonomisk buffer på egen sparekonto som du kan bruke til uforutsette hendelser. Hvor stor denne bør være avhenger av livssituasjon, men ca to til tre månedslønner er et fornuftig nivå for de fleste. Penger utover dette bør du flytte til neste nivå i spareplanen.

Trinn 2 – Nedbetal gjeld: Neste trinn på spareplanen er nedbetaling av gjeld. Betal alltid den dyreste gjelden først. Når du er kommet i gang med normal nedbetaling på boliglånet og bufferen er på plass er du klar for å bevege deg til neste trinn.

Trinn 3 – Langsiktig sparing: Tenk ut sparemål for ulike tidshorisonter, for eksempel tre, fem eller ti år frem i tid. Sparemål kan for eksempel være penger til ny bil, hytte eller oppgradering i huset. For langsiktig sparing (mer enn tre til fem år frem i tid) kan det være smart å tenke verdipapirfond. Sett opp faste trekk til spareformålet.

Trinn 4 – Spar til egen pensjon: Når du er i gang med sparing for de neste fem til ti årene er det viktig å legge en plan for sparing til egen pensjon. Ny pensjonsreform som trer i kraft fra 2011 vil for mange innebære et økt behov for egen sparing. Kartlegg din situasjon og legg en spareplan som kan realisere dine drømmer for pensjonstilværelsen. Jo tidligere du starter sparingen, desto enklere blir det å nå målet.

Følg disse rådene og du har lagt et godt grunnlag for din økonomi, og du slipper mer økonomisk hodepine.

Ønsker du å se hvor mye du kan spare på å refinansiere? Send Pay It AS en melding, helt uforpliktende og gratis. Jeg endte med 4700 kr mindre i rente pr mnd!

Dine Penger: Få betaler ned ekstra på lånet

Share/Bookmark

Comments are closed.