Å låne penger

Å skaffe seg et lån er et viktig steg i ethvert menneskes liv, og det er liten tvil om at vi nordmenn har mye i gjeld.

Når man skal kjøpe seg hus er det mange som stiller seg spørsmålet ‘hvor mye kan jeg låne’. Svaret på dette er langt i fra så enkelt som man skulle tro, og det vil være mange faktorer innblandet for å få svar på dette. Det første du bør gjøre er å ta i bruk en lånekalkulator for å se hvor stort lån din økonomi tåler å låne.

Den almenne regelen som man tar utgangspunkt i er at man kan låne 2,5-3 ganger den inntekten man disponerer, men som sagt er dette bare et utgangspunkt.

Regnestykket som legges til grunn er komplisert og faktorer som annen gjeld, betalingshistorikk, barn i husholdningen og flere andre ting har innvirkning på dette. Skal man få et klart svar på hvor mye man kan få i gjeld er det derfor én ting som gjelder: ta kontakt med banken og be om et møte med en rådgiver.

Det kan være smart å være forberedt til disse møtene og ha med deg kopier av lønnslipper for de siste månedene samt selvangivelsen for det siste året. Banken vil da legge inn alle opplysningene de har behov for og vil legge til grunn et normalbudsjett når det kommer til mathandel, kleshandel etc. De vil da få et beløp som sier noe om hvor stort lån de kan tilby, og da har man også lagt en renteøkning inn i regnestykket.

Renteøkningen som legges til grunn er pr. i dag på 5% men er foreslått økt til 6% av Finanstilsynet. Årsaken til dette er at banken ønsker å stressteste din økonomi for å se om du tåler en kraftig renteøkning. Å betjene et lån på 3 millioner kroner med lav rente slik som i dag er noe ganske annet å betjene et like stort lån med en renteøkning på 5-6%. Månedlige avdrag som i utgangspunktet er greie å betjene kan fort vise seg å bli katastrofal for økonomien etter en økning i rentene.

Share/Bookmark

Comments are closed.