Barnebursdag – Noen tanker

5 års bursdagslysI dag fylle min datter 5 år! En stor dag, også for pappa som er veldig stolt av frøkna si. Og i den anledning så kan jeg jo komme med noen syn på det med barnebursdager.

Vi lever i et svært materialistisk samfunn, og kjøpepresset bombarderer oss fra alle kanter fra tidlig til sent. Samfunnet prøver å regulere markedsføring mot barn, uten at det lykkes i nevneverdig grad. Det er vår oppgave som foreldre å oppdra den neste generasjon forbrukere, og jeg må si at ikke alle er like bevist på å innføre måtehold og nøysomhet som en verdi. Både til bursdager og jul har jeg opplevd å være i selskaper hvor den unge håpefulle ikke har orket å åpne alle gavene, dette til tross for at papir og esker blir åpnet i et forrykende tempo, og dersom man i ettertid lurer på hva de har fått så er det helt umulig å holde styr på. Det går sport i det å ha flest og størst gaver, og innholdet virker til å bli uvesentlig. Det jeg har merket meg er at det ofte er de “skikkelige” gavene som blir brukt i lek over tid, og som barnet blir knyttet til, all den fancy plasten blir glemt så fort nyhetens interesse legger seg. Jeg sier ikke at barn ikke skal ha leker, for det er viktig det, men når det blir en sånn overflod så går det fra å være en kjær leke til å bli fyllmasse og rot.

En bursdag er en veldig fin mulighet til å kjøpe ting barn trenger. I dag har for eksempel min datter fått parkdress, truser, sokker, vanter, en jakke og et par andre plagg som mangler i garderoben. På den måten fikk hun både gleden av å åpne endel pakker, og som foreldre så slår man et par fluer i en smekk. I tillegg fikk hun en lekehest hun hadde ønsket seg, og en tavle til å skrive på. En meget fornøyd frøken. Men… dette er før voksenselskap og barnebursdag, det er ofte da vanviddet starter. Jeg er stor tilhenger av å opprette en sparekonto hvor besteforeldre, tanter, onkler og andre kan sette inn et lite beløp ved bursdager og andre anledninger, det er den beste startpakken barnet kan få, og det blir stadig viktigere å bygge opp en egenkapital for å ha sjans til å komme inn på boligmarkedet. Tenk hvis man samlet alle de 100-lappene som blir brukt på å kjøpe en “liten ting” fra barnet var nyfødt? Hvis vi regner med at barnet i snitt får småting for 500 kr hver jul og bursdag, jeg vil tro det er et forsiktig estimat. Da ville barnet ha 18.000,- + renter på konto når for eksempel den første bilen skulle kjøpes ved fylte 18 år. Det virker kanskje ikke så mye? Vel, hva er alternativet? Plastleker og “ting” som ikke har verdi utover en kortvarig glede i det den åpnes.

Nå skal jeg ikke være en ren gledesdreper, jeg har jo selv vært barn og ønsket meg star wars figurer, men jeg vil likevel slå et slag for måtehold. Jeg må ærlig innrømme at jeg som far har store problemer med å skulle kjøpe noe som helst, sjansen for at hun har det fra før eller ikke har bruk for det er stor. Jeg er en større tilhenger av å gi opplevelser, tid og ting som kommer til nytte. Desverre når jeg ikke helt opp i “konkurransen” når gaven skal pakkes opp, men på sikt vet jeg at mine gaver setter et spor i motsettning til plasten som kun etterlater seg enorme mengder embalasje. Jeg føler et stort ansvar for å gi en motvekt til samfunnets bruk og kast mentalitet, og det er mitt ansvar å gjøre min datter til en bevist forbruker.

Det viktigste man kan gi sitt barn på bursdagen er oppmerksomhet, masse oppmerksomhet, og la dagens program styres av jubilanten. Jeg gleder meg veldig til i kveld, da skal det spises god mat, måles og veies, og jeg får referat fra feiringen i barnehagen.

Share/Bookmark

Comments are closed.