Billånsfellen

billånHar du billån med pant i bilen? Er renten steget mye etter at du tok opp lånet? Flere vil helt sikkert kunne svare ja på begge spørsmålene, og en skulle jo da tro at en refinansiering ville være på sin plass… Tenk om igjen! Det er nemlig nesten umulig å få refinansiert billånet – altså å få flyttet billånet fra en finansinstitusjon til en annen.

Et billån der du har sikkerhet med pant i bilen er veldig krunglete å flytte, fordi det innebærer at det skal flyttes et dokument fra en bank til en annen bank.

– Et billån der du har sikkerhet med pant i bilen er veldig krunglete å flytte, fordi det innebærer at det skal flyttes et dokument fra en bank til en annen bank. Og i tillegg skal det tinglyses i Brønnøysundregisteret. Det er ikke umulig, men bransjen gjør dette i svært liten grad, fordi det er veldig dyrt, sier Trond Nyhus, direktør for marketing i Santander Consumer Bank (som eier merkenavnet Elcon).

Han vurderer at det totalt vil koste rundt 2.000-3.000 kroner å flytte et billån med pant i bilen.

Vi lever i 2010, det å flytte et dokument fra et sted til ett annet er alt annet enn vanskelig. At det er dyrt pga tinglysning i brønnøysundregistret får så være, men det er ikke så dyrt at det ikke er god økonomi for lånetaker (dersom lånet er av en viss størrelse). Jeg ble gjort oppmerksom på dette i en forumpost på Pengevett, og vedkommende hadde sett en økning i renten fra 4% til 9,5%. Over en dobling i renten. Og dette er nok ikke et enkelt tilfelle, alle bilforhandlere push’er billån med lav inngangsrente. Leser man avtaleteksten så vil man fort se at den lave renten ikke er noe som varer evig, den følger heller ikke markedsrenten.
Så hva gjør man dersom man sitter med et billån hvor renten plutselig går i været? jo, man kontakter låneinstitusjonen. Det er lov å forhandle rente. Får du ikke den renten du ønsker, så forhandler du med låneinstitusjon nummer 2. Du bør kunne få tilbud om en bedre rente, og siden nye kunder alltid er kjærkomment bør du kunne forhandle om kostnaden ved å flytte tinglysingen.
2-3000 kroner, fordelt over lånets løpetid, blir fort spist opp av bedre rente.
Moralen er altså å sjekke billånsrentene godt og grundig før du velger lån. Fordi det er vanskelig å slippe ut av det dyre billånet etterpå… Har du mulighet til å legge bilen inn med sikkerhet i boligen, vil dette i de aller fleste tilfellene være rimeligste alternativ, bare husk at du da betaler bilen over 25-30 år, med mindre du velger å betale inn ekstra i tillegg til det du tjener på rentegevinsten.

Ta deg gjerne tid til å gi meg en stemme  og en kommentar i årets blogg konkurranse – takk

Share/Bookmark

Comments are closed.