Billig mat, eiendom og shipping = Rikdom?

shippingJeg sitter i kveld og skriver ferdig endel av kommende ukes rikinger (greit å ha det gjort, siden jeg er i Kenya hele neste uke). Det som slår meg er at lista er fyllt av en viss type mennesker som har tjent seg rike innen noen få bransjer. Øverst rager helt klart shipping. Lista over landets rikeste er jo en mer eller mindre uhøytidelig liste, basert på anslag over hvor mye de eier. Til tross for mange fallgruver, sier denne oversikten noe vesentlig om norsk næringsliv. Norge har relativt sett liten industribasis, og få nordmenn har klart å bli milliardærer på industrivirksomhet. De store naturressursene, knyttet til olje og kraft, har stort sett vært på statens hender, og Norges to største selskaper er derfor naturlig nok Statoil og Norsk Hydro, etterfulgt av Telenor.

Når det gjelder industrien for øvrig er det få sterke private aktører, kanskje med unntak av Kjell Inge Røkkes Aker. Hegnars liste viser at de virkelig store formuene i Norge skapes i ikke-industrielle bransjer som eiendom og daglivarehandel. Det nye og helt karakteristiske er hvor mange som er blitt mangemilliardærer på å selge matvarer. Olav Thon, som ifølge Kapital bare mangler «fjær, nebb og patologisk gjerrighet på å bli Onkel Skrue», har en formue på 21,3 milliarder i eiendom. Stein Erik «Rimi» Hagens formue er på 13,3 milliarder kroner, mens Johan Johannson er butikk-Norges mektigste med en formue på 20 milliarder kroner. Han eier 70 prosent av NorgesGruppen, som har butikkjeder som Meny, Kiwi og Spar i porteføljen. Odd Reitan, som styrer Reitangruppen med kjeder som Rema 1000, Narvesen og 7-Eleven, er god for nitten milliarder kroner. Men når disse baronene, som er blitt rike på å sentralisere og konsentrere norsk dagligvarebransje, er nevnt, fylles lista over Norges mest formuende av shippingmilliardærene.

De fleste er enige om at ingen land har et så bredt shippingmiljø som Norge. Det paradoksale er likevel at bransjen bidrar så lite til fellesskapet i form av skatter. Det er for eksempel ganske slående at Norges rikeste mann, John Fredriksen, ikke skatter til Norge.

Har du som mål å trone blandt de øverste på kapitals liste så er det vel på sin plass å komme med følgende tips om bransje: Shipping og eiendom, og et par matvarekjeder som bi geskjeft.

Share/Bookmark

Comments are closed.