Cash is king = Usant?

Tidligere i sommer ble vi oppfordret til å benytte kort i stedet for kontanter når vi betalte for våre kalde drinker. Dette ble begrunnet med at den svarte økonomien blomstrer i utelivsbransjen.
Det er lett å se hvordan bruk av kort reduserer muligheten for å snike unna omsetning siden kortbruken blir dokumentert og registrert i kassesystemene.

Men er det udelt positivt å oppfordre til bruk av kort?
Dersom man velger å trekke kortet for hver handel man utfører i baren er jeg enig, da vil det gi god kontroll. Men dersom man som meg har lett for å legge kortet i baren dersom jeg vet at jeg kommer til å bestille mer, så er jeg litt mer skeptisk. Jeg har flere ganger oppdaget at det er ført opp en pils eller en drink for mye på kortet når det skal gjøres opp på slutten av kvelden. Det er også mye enklere å “ta en ekstra”, siden man ikke føler på pengebruken i løpet av kvelden. Dersom man får et par drinker for mye, så er også dømmekraften redusert. Dersom man har med seg 750,- i cash og legger kortet hjemme, sørger man for at man ikke bruker mer enn man hadde planlagt. Det er fort gjort å bli fristet til å bruke litt ekstra på slutten av kvelden, når dømmekraften kanskje er litt redusert.

Det beste ville da være å trekke kortet for hver handel. Jeg har jobbet veldig mange år i utebransjen og i bar, og en korttransaksjon er tidkrevende og skaper lange køer. Er det en hektisk kveld ville jeg faktisk latt de som viftet med kort vente, og tatt kontantkundene først. Dersom det er et resturantbesøk stiller det seg annerledes, da kan man enkelt klare seg med å trekke kortet en gang på slutten av kvelden.

Benytter man visakort/mastercard etc så er man heldigvis bedre sikret mot svindel enn man var tidligere, men dersom man legger kortet fra seg i baren så har en utro tjener alle muligheter til å notere ned de viktige detaljene som navn, kontonummer, kortnummer, utløpsdato og ccv koden. Utrustet med disse data kan det enkelt handles på internett. Det er særlig tjenester som blir betalt med kortet, da dette er vanskeligere å spore (varer må sendes til en adresse).

Jeg tror det er feil å pålegge forbrukerne å rydde opp i den svarte økonomien i utelivsbransjen, dette bør kontrolleres ved bedre kontrollsystemer og kassesystemer. Så får det heller være opp til hver enkelt hva man ønsker å benytte, i mine øyne vil cash alltid være king på utesteder.

Akkurat nå ligger kortet mitt i en bar, der har det ligget siden i natt… Og så spørs det om jeg husker hvor mye jeg benyttet det før stengetid, når jeg kommer for å hente det i morgen…

Omtalt i VG tidligere i sommer

BTYBHDRN5EDG

Share/Bookmark

Comments are closed.