Cash is no longer King

Cash is kingJeg har tidligere skrevet om hvordan myndighetene nå anbefaler oss å benytte kontanter når vi handler varer av utelivsbransjen, dette skal minske muligheten for at for eksempel en bar skal kunne stikke unna penger uten å skatte av inntekten. Nå vil myndighetene stramme yterligere inn, og dersom forslaget blir vedtatt vil reglene bli skjerpet fra nyttår.

Vi som privatpersoner blir fra nyttår ansvarlige for at personer vi betaler over 10.000,- kroner for tjenester i løpet av ett år betaler skatt., dersom vi betaler personen med kontanter.  Det betyr at dersom vi har vaskehjelp som tar 500kr pr uke, og vi velger å betale kontant, så vil vi stå ansvarlige for at vaskehjelpen betaler skatt av mottatte betalinger.

I tillegg til å bli ansvarlig for det beløpet som skulle vært skattet, kan du bli ilagt en bot. Beløpet kan derfor fort bli betydlig dersom man i løpet av året betaler store beløp kontant. I tillegg vil man fra nyttår ikke kunne kreve fradrag for utgifter over 10.000,- som er betalt kontant. Med andre ord strammes det kraftig inn, og målet er å begrense bruken av svart arbeidskraft.

Det er med andre ord all grunn til å sette pengene i banken, for pengene du har gjemt unna i madrassen kan fort koste deg dyrt å benytte. Vi er på vei mot et samfunn uten mynt og sedler, og kanskje det er like greit? Det er ikke lenge siden det ble lagt fram et forslag om å fjerne 1000lappen som et middel mot økonomisk kriminalitet. Det er også verdt å merke seg at alle kontantuttak over 10.000kr blir registrert, og du kan måtte svare for hva uttaket ble benyttet til.

Cash is king er altså ikke like gangbart som det en gang var.

Dine Penger 13.09.2010

VG 16.09.2010

Share/Bookmark

Comments are closed.