Dagens Ord: Betalingsanmerkning

betalingsanmerkningHar du fått betalingsanmerkning? Hva betyr det?

Vi vet at hverdagen kan bli vanskelig hvis du pådrar deg betalingsanmerkning. Hva gjør du den dagen du er avhengig av noe og du ikke kan skaffe deg det fordi du har betalingsanmerkning? Hva hvis det er avgjørende for om du får lån, eller drømmejobben?

Betalingsanmerkning – hva betyr det for deg ?
En betalingsanmerkning betyr at en person er registrert som dårlig betaler i kredittopplysningsdatabasene. I utgangspunktet vil man være registrert i fire år, og det er ikke slik som mange tror at dette vil ha mindre betydning ved en bedre økonomisk status. Betalingshistorikken vil følge deg selv om du skulle ha fått bedre økonomi som følge av ny jobb osv. Med andre ord kan en betalingsanmerkning få stor innvirkning på ditt daglige liv.

Spesielt viktig for deg som er ung
Et stort antall unge mellom 18 og 24 år får betalingsanmerkning fordi de ikke betaler regningene sine i tide eller lar være å betale. Disse opplever ofte store problemer med å få lån, kredittkort, handle på kreditt, bestille abonnement, osv.

Betalingsanmerkning – regelverket
Det er flere måter å få en betalingsanmerkning på. Den mest vanlige er at det er et inkassoselskap som har rapportert til kredittopplysningsbyråene når vedkommende ikke har betalt. Det skilles mellom næringsdrivende og forbrukere når betalingsanmerkning blir registrert.

For forbrukere oppstår betalingsanmerkning som oftest 30 dager etter forliksklage eller utleggsbegjæring er sendt, samt ved mislighold av en avdragsordning forutsatt at kravet er til inkasso. For næringsdrivende rapporteres betalingsanmerkning første gang 30 dager etter betalingsoppfordring er sendt.

Privatpersoner skal få tilsendt et forhåndsvarsel fra kredittopplysningsbyråene med 14 dagers frist for uttalelse før registrering. Dersom kravet blir betalt slettes betalingsanmerkningen. Vilkåret for at en anmerkning skal kunne registreres, er at kravet ikke er omtvistet. Det er viktig at du tar kontakt med inkassobyrået og redegjør for hvorfor kravet ikke er korrekt hvis dette er tilfellet for deg. I de fleste tilfeller vil dette være en forliksklage (så lenge saken ikke er omtvistet), men det samme gjelder eksempelvis ved begjæring om utlegg eller begjæring om tvangssalg.

Betal regningene i tide! Det er lov å stoppe opp og ta grep når økonomien er i ferd med å løpe løpsk. Ta kontakt med kreditorene, sørg for å komme til enighet om betalingsavtale slik at regningen ikke går til inkasso.

Share/Bookmark

Comments are closed.