Er DU en forbruksvinner?

Er du blant en av de få gjenværende røykerne eller del av den eksplosivt økende gruppen snusere? Bor du i en av våre kaldere deler av landet og fyrer med elektrisitet, olje eller ved du må kjøpe? Elsker du bøker, aviser og magasiner framfor TV?  Og liker du å unne deg litt god drikke (alkoholfri eller alkoholholdig spiller ingen rolle)? I så tilfelle må jeg nok skuffe deg, du er ikke en vinner, du er en taper når det kommer til forbruk.

Prisene for forskjellige varer og tjenester varierer veldig, og mens tobakk, elektrisitet, fyringsolje, aviser, bøker, drikkevarer og legemidler har økt jevnt og trutt i pris, så har klær, brunevarer (tv, video, dvd, radio etc) og teletjenester blitt mye rimeligere hvis vi ser på de siste 20 årenes prisutvikling.

Vinnerne finner vi derfor blandt motefrelste helsefanatikere som elsker gadgets og elektronikk, bruker masse tid i telefonen og bor i en varm del av landet.

I samme periode har matvareprisene økt med ca 45%, noe mindre enn den generelle prisøkingen, og samtidig bruker den jevne familien en stadig mindre del av den totale lønnsutbetalingen på matvarer. SSB er glad i å måle forbruk og i en undersøkelse fra 2009 brukte en familie på 4 ca 6500 kroner pr måned på mat. Det tilsvarte ca 13% av familiens totale forbruksutgifter.

Er jeg en vinner? Nesten. Jeg er glad i gadgets, men bruker lite på klær. Jeg bruker lite på drikkevarer (veldig godt vann i springen). Jeg fyrer med varmepumpe. Jeg bor i en av de varmere delene av landet.  Jeg bruker penger på avis og bøker (liten minus der). Jeg snuser (heldigvis mye mindre enn før, men det gjør meg til en taper i forbruksmarkedet). Derimot støtter jeg bankens og forsikringsselskapenes overskudd, og en stor del av de totale inntektene går til å betale på lån og dekke renter. Heldigvis har jeg tatt grep om rentene, og sørget for å utnytte bankenes harde konkurranse. Ønsker du en vurdering av dine lån? Ta kontakt.

Kilde: Dine Penger (26.09.2010)

Share/Bookmark

Comments are closed.