Et godt tips for resten av livet

tastaturDet er en ting jeg er svært glad for at jeg har lært meg, det er noe jeg bruker hver dag, og faktisk bruker akkurat nå når jeg skriver denne artikkelen. Hva snakker jeg om? jo, lær deg Touch!

Det å kunne skrive fort, uten å se på tastaturet, er en svært nyttig kunnskap. For de som kan det, beveger fingrene seg helt automatisk ettersom hva man har lyst til å skrive, uten at man må se på hverken tastatur eller skjerm. Faktisk kan man lett skrive med øynene lukket, en lang tekst vil høyst sannsynlig være uten feil, fordi alle bokstavene sitter i fingrene.

For min del ble Touch lært på ungdomsskolen, og selv om teknikken ikke satt helt på den tiden, så har den sakte men sikkert kommet snikende. Dette er en kunnskap jeg har nytte av hver eneste dag, det gjør meg mer effektiv, og teknikken gjør at jeg kan konsentrere meg om innhold framfor å lure på hvor tastene sitter. Når jeg for litt siden skrev boka jeg tidligere har omtalt her på bloggen, så skjedde dette uten at jeg kastet et blikk på tastaturet, snarere satt jeg og leste boken som den dukket opp på skjermen, og jeg kunne fullt og helt tenke innhold og formuleringer, framfor å plundre med skrivefeil og fingertrøbbel på tastaturet.

Det finnes en haug med programmer som kan hjelpe deg, og dersom du setter av noen minutter hver dag til å øve på touch, vil du snart mestre teknikken. Du kan foreksempel lære mer på sense-lang.org

Før du går i gang med skrivetreningen kan det være greit å vite litt om bakgrunnen for touchmetoden. Metoden går altså ut på at du plasserer pekefingrene på F og J-tastene på tastaturet, og de andre fingrene (med unntak av tommeltottene) i en horisontal linje slik at totalt åtte taster dekkes. Tommeltottene vil da automatisk hvile på mellomromstasten.

De fleste tastaturer har en lite forhøyning på de nevnte tastene F og J. På den måten vet fingrene når de er i riktig posisjon. Under skriving strekkes fingrene til tastene som ligger på radene over og under på tastaturet. Pekefingrene sørger for at alt er i ballanse, og siden hver finger har ansvar for sine avgrensede taster, vil de relativt raskt være i stand til å finne fram på egenhånd.

Metoden ble første gang brukt offentlig i en skrivekonkurranse i 1888, og vakte stor oppsikt fordi hastigheten var overlegen alle andre metoder.

Touch har noe av æren for at denne bloggen nå består av 97,421 ord, det lar i hvertfall jeg meg imponere litt av.

Share/Bookmark

Comments are closed.