Finner ikke feier’n pipa for bare gjeld?

LånHar du hørt uttrykket å sitte i gjeld til pipa? Det er et uttrykk for at man har brukt opp all tilgjengelig sikkerhet i boligen, og at man har like mye gjeld som huset er verdt ved salg. Dette er en sårbar situasjon, dersom prisene synker og du havner i en situasjon hvor du må selge så vil du sitte igjen med lån på noe du ikke eier.

Går du i banken for å be om penger er det 4 ting du må være forbredt på å svare for:

1. Inntekter
2. Utgifter
3. Egenkapital
4. Lånesikkerhet

I tillegg bør du ha en god betalingshistorikk, betalingsanmerkninger blir sjeldent sett på med blide øyne av bankene.
Jo bedre du scorer på disse parameterne, jo blidere er bankens representant. Banken belønner i dag lånekunden etter hvor mye sikkerhet man stiller, og klarer man å kommen innenfor 60% sikkerhet på lånet så venter det en lavere rente enn om du for eksempel klarer å stille med 80% sikkerhet (Det er fullt mulig å oppnå like god rente dersom du er innenfor 80% også, ta kontakt så kan jeg gi deg et tilbud). I tillegg til å kunne stille sikkerhet, må man ha en inntekt som gjør at man kan betjene lånet. Som enslig sier ofte bankene at man klarer en gjeldsgrad på 2,5 ganger brutto årsinntekt mens man som samboer eller gift kan strekke seg til 3 ganger brutto årsinntekt for husstanden.

Grunnen til at bankene setter et tak på hva de ønsker å låne ut av penger er at de må sikre seg på best mulig måte at de får pengene igjen. Du som kunde må kunne fortsette å betale tilbake selv om renten stiger med både 3, 4 og 5%. Jo dårligere sikkerhet banken har for å få tilbake pengene sine, jo høyere rente må de ta på lånet for å kompensere for risikoen de løper. Alt i alt bør man tenke seg godt om hva man låner penger til, en ting er å låne til bolig noe helt annet er å låne til ferie, ny tv, ny spisestue etc. Dette er eiendeler som ikke har noen mulighet til å generere penger, de er rene tapsprosjekter, og bør finansieres av penger man har tilgjengelig.

Det finnes et uttall av verktøy tilgjengelig på nett som du kan bruke for å se hva du kan betjene av lån, hvor mye renteøkning du tåler osv. Dine Penger har i dag en fin oversikt over kalkulatorer, i tillegg til å gi noen generelle råd om hvordan du bør håndtere gjelden din.

Share/Bookmark

Comments are closed.