Gebyrer og kostnader ved kreditt

En av de viktigste tingene en bør forstå og sjekke nøye om man velger å ta opp kreditt, enten i form av et kredittkort eller forbrukslån, er at en vet hva gebyrer og eventuelle nedbetalinger en plikter seg til. Ofte kan det imidlertid være vanskelig å skjønne seg på alle de forskjellige begrepene som blir brukt, samt ha en helhetlig oversikt over hva gebyrer som er vanlig. Vi skal derfor i denne artikkelen se nærmere på hva som er greit å sjekke før du tar opp et lån eller skaffer deg et kredittkort.

Men før du gjør det, er det viktig å forstå viktigheten av å sammenligne låneaktører. Da kan du, uten å gå i dybden, få en oversikt over de med kriterier som passer deg best. Se for eksempel på http://www.norskkreditt.no.

Forbrukslån

Det er et par ting som går igjen i de fleste lån uten sikkerhet. Det er terminbeløp, etableringsgebyr og renter. Terminbeløp er den faste nedbetalingen du gjør på det belånte beløpet. Vanligvis er det månedlige nedbetalinger som er vanlig, men det kan også skje kvartalsvis, og i noen tilfeller halvårlig. Det følger ofte med et termingebyr når regningen kommer, det er i bunn og grunn et fakturagebyr, og hva det er på vil variere fra tilbyder til tilbyder.

Etableringsgebyr er noe de fleste selskaper som tilbyr lån også opererer med. Det er et engangsgebyr du som lånetager må betale når et lån blir innvilget. Summen blir ofte regnet som en prosentsats av det totale beløpet man får utbetalt, eller det er en fast sum uavhengig av lånets størrelse.

Det største utlegget i tillegg til nedbetalingen av pengene lånt, er renten. Når du sjekker forskjellige tilbud bør det å få en lavest mulig rentesats være en prioritet. En viktig distinksjon her er da forskjellen på det som er kalt nominell og effektiv rente. Hva som er oppgitt kan variere noe, men begge skal i utgangspunktet være oppgitt.

En nominell rente er kun selve rentesatsen, og tar ikke hensyn til gebyrer og andre kostnader med lånet. Husk derfor når du sammenligner lån, at du sammenligner den effektive renten. Det er nemlig den som representerer hva du faktisk må betale. Den effektive renten har alle gebyrer og eventuelle administrative kostnader inkludert.

Kredittkort

Et kredittkort kan være litt enklere å ha med å gjøre enn et forbrukslån, og flere kredittkort er nå begynt å bli helt gebyrfrie. Men de er enda i mindretall, så du bør fortsatt være obs på eventuelle etableringskostnader og årlige avgifter.
Med en årsavgift på kortet vil betingelsene som regel være noe bedre enn på de uten, og ofte er det i form av en lavere rente og bedre fordeler. Men skal du kun ha et kredittkort i tilfelle du skulle trenge noe ekstra kapital, så er det naturlig å velge et kort du ikke trenger å betale noe for å ha.

Når det kommer til fakturagebyrer kan man ofte enklere komme seg unna det på kredittkort enn på forbrukslån. Det gjøres ved å velge at regningen blir tilsendt elektronisk. Ønsker du den i papirformat vil det vanligvis komme et tillegg.

Av andre kostnader og gebyrer som er lurt å sjekke er ved kontantuttak. Se både om det er et ekstra gebyr når du tar ut penger, men sjekk også om renten vil løpe med en gang eller ikke. Den rentefrie perioden på varekjøp som er vanlig, vil nemlig ofte ikke gjelde når man tar ut penger.

Share/Bookmark

Comments are closed.