Gode råd i lavrentetider

lav renteVi har lav rente og alt tyder på at den vil forbli lav i en god stund til. Her følger noen tips om hvordan du best kan utnytte den lave renten.

Benytt det lave rentenivået til å justere gjeldsgraden både i forhold til boligens verdi og inntekt. Sikt deg inn mot et gjeldsnivå som ligger under 60 prosent av boligverdi og 2,5 ganger inntekten. På denne måten reduseres sårbarheten i privatøkonomien, både i forhold til et eventuelt boligprisfall, renteoppgang og også en nedgang i inntekten. Sett opp et budsjett på hvor mye du kan betale på lån totalt hver måned. Betal ned forbruksgjeld/kredittkort med så mye som mulig av denne summen, og så fort de er nedbetalt fortsett med samme månedlige betaling, men til boliglånet. Du vil da komme innenfor 80% raskere fordi du betaler mer i avdrag enn du normalt kanskje ville ha gjort. Det kan også være lurt å sjekke muligheten for å refinansiere og kanskje bytte bank dersom du ikke får den lave renten som resten av markedet kan dra nytte av.

Befinner du deg allerede godt innenfor dette sikkerhetsnivået kan det være mye å tjene på å finne en bedre miks mellom rentesparing og aksjesparing. Dette gjelder i særlig grad dersom sparemålet ligger langt frem i tid, og du har muligheten til å sette av et fast sparebeløp per måned. Sparing i aksjemarkedet forventes over tid å gi en avkastning som overstiger boliglånsrenten. For folk flest er det imidlertid viktig ikke bare å velge riktig fond, men altså også å spare på riktig måte.

Har du bestemt deg for å spare (mer) i aksjefond, så bruk litt tid på å sette deg inn i fondenes investeringspolitikk og kostnader. Bor det en trader i deg så ta sjansen på å handle aksjer selv, og bygg din egen portefølje. Du finner gode råd og inspirasjon hos feks Aksjehandleren, nordnetbloggene og Aksjebloggen.

Share/Bookmark

Comments are closed.