Halloween – Handelstanden jubler

Halloween julebukk

Etter tips fra Trygve

Det er godt mulig jeg er en gledesdreper og ikke følger med i tiden, men Halloween i Norge er noe av det dummeste jeg vet. Det formelig freser i meg når samfunnet rundt meg hvert år lar seg lure av handelstandens massive press for å lokke penger ut av lommeboka. Her har de så til de grader lykkes i å rette markedsføringen mot barn, og med god hjelp av barnehager og skoler, er dette blitt en “norsk” tradisjon. Halloween er alt annet enn en Norsk tradisjon, og slik den feires i Norge er den i bestefall bare misforstått. Det blir litt som om muslimene skulle feire påske, de ville ikke helt forstått hva de feiret, eller hvordan de skulle markere det.

Selv om jeg opponerer synes jeg det er veldig vanskelig å skulle si nei til min Datter, og skulle avvise alle de små håpefulle “triks eller knep” som står på døra siste kvelden av Oktober. Det er tross alt ikke dem som er “skyld” i Halloween feiringen i Norge. Men jeg protesterer i det stille, og har ennå ikke brukt mange kronene på Halloween, rett og slett fordi det byr meg i mot som det unødvendige kommersielle produktet det er i Norge.

HalloweenHalloween er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck-tegneserier og amerikansk populærkultur har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum. De siste årene har det vært knyttet enkelte volds- og hærverksepisoder til amerikansk halloween-feiring i Norge.

Den amerikanske feiringa av halloween stammer fra den katolske allehelgensdagen som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. I protestantiske land sluttet allehelgensdag etter hvert å være helligdag (i Norge skjedde dette i 1770. I USA fikk feiringen sitt moderne uttrykk på slutten av 1800-tallet). Noen tradisjoner som hadde overlevd lenge i Irland, kom til USA med irske immigranter. I Sverige fikk skikken et gjennombrudd 1995 og i Norge rundt år 2000, drevet frem etter kommersielt press og av påvirkning fra amerikansk massekultur.

Den moderne feiringen av halloween varierer fra land til land, mellom ulike religiøse grupper og i forskjellige miljøer. Amerikanske barn markerer kvelden ved å kle seg ut og gå fra hus til hus og be om godteri. Dette heter “Trick or Treat” da man spør ved husene om man ønsker å gi godteri eller om barna skal utføre rampestrekter. En variasjon av halloween er Punkie Night, som feires den siste torsdagen i oktober i landsbyen Hinton St. George i provinsen Somerset i England.

For satanister og hekser har Halloween vært feiring av døden og starten på heksenes år. Den markerer starten på død og ødeleggelse som assosieres med vinteren. På denne tiden er kraften fra underverdenen sluppet fri, og ånder skal være løslatt for å fare rundt på jorden. Denne tiden skal være den gunstigste for å kontakte ånder.

I følge tradisjonen er skillet mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverdenen nærmest usynlig på halloween. I feiringen er det derfor vanlig å pynte med gjenstander som symboliserer døden, de levende døde, svart magi og mytiske monstre. Vanlige halloween-figurer i moderne populærkultur er spøkelser, levende beinrangler, hekser, zombier, demoner, røde smådjevler, svarte katter og edderkopper, , så vel som litterære figurer som Dracula og Frankensteins monster. Det er også vanlig å bruke enkelte symboler for høst og grøde i halloween-feiringen. Det gjelder særlig gresskar, helst med utskåret ansikt, og fugleskremsler, som representerer både jordbruk og det levende døde. Svart og oransje er blitt typiske Halloween-farger og står for henholdsvis «natt og mørke makter» samt «gresskar og markens grøde».

Den sterke dødssymbolikken i amerikansk Halloween-feiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og blod, er ikke hentet fra de britiske høstfestene, men er inspirert av den katolske allehelgensdagen i Mexico, der den feires som De Dødes dag.

Share/Bookmark

Comments are closed.