Handel på Internet

Jeg gjør nesten alle mine innkjøp via internet, og selv når jeg handler i “normal” butikk har jeg ofte sjekket prisnivået i nettbutikkene først (ikke på dagligvarer). Det kan være mye å tjene på å handle på nett, og det er blitt veldig trygt og raskt. Men, det er noen ting man bør tenke på for å økte sikkerheten og sørge for at du foretar en trygg handel.

1) Bruk alltid kredittkort til å betale, alternativt paypal. Dersom nettbutikken ikke leverer den varer du har bestilt, så har disse betalingsmåtene en “forsikring”, og du kan få pengene dine tilbake. I følge paragraf 54b i finansloven kan du nemlig gjøre samme innsigelser og krav mot den som har utstedt kreditt som du kan mot selger. Husk å melde kravet til nettbutikken først, deretter til kredittkortselskapet du benytter.

2) Når du betaler med kort så bør du se etter logoen til “Verified by VISA”, dette er nettbutikker som oppfyller ekstra strenge krav til sikkerhet. Dersom du ikke ser denne logoen kan du sjekket at nettleseren din blir sendt til en sikker adresse når du skal betale. Du ser dette ved at nettadressen skifter fra http:// til https://. All informasjon blir da kryptert før det sendes over nettet, og faren for svindel reduseres til et minimum.

3) Har du ikke handlet i butikken før, og ikke har noen referanser så bør du først av alt sjekke om det finnes kontaktinformasjon til butikken. Som et minimum bør de oppgi telefonnummer, adresse og e-postadresse. Kun e-postadresse er ikke nok.

4) Handler du i utlandet så vær obs på valutakursen, sjekk om du virkelig gjør et godt kjøp før du handler. Du finner en valutakalkulator her

5) Du kan handle momsfritt (og tollfritt) for inntil 200kroner (bøker er fritatt mva og har ingen beløpsgrense). Vær obs på at valutakursen svinger, så en vare kan være tollfri den ene dagen, mens den går over grensen den neste.

6) De fleste varer er tollfrie, men vær obs på at klær og tekstiler er tollbelagte.

7) Husk å regne inn fraktkostnadene, det er ikke sikkert varen blir billigere enn i den lokale butikken hvis det er dyrt å sende den.

8) Bruk sunn fornuft. Hvis noe høres for godt ut til å være sant, så er det nettopp det. Internet er et fantastisk verktøy, men det finnes mange som ønsker å utnytte muligheten blandt annet anonymiteten gir dem til å prøve å svindle deg.

Et lite tips til slutt, nettbutikker er ekstremt flinke til mersalg. Det kan være veldig fristende å legge ved bare litt ekstra, og vips har du brukt mer penger og gevinsten du fikk ved å gjøre et kupp på nett ble spist opp av økt forbruk.

Trygve har kommet med noen utfyllende tips som jeg tillater meg å gjengi i hovedposten:

1. Selv om bøker ikkje er momsbelagte, så er ikkje tollerne istand til å regne ut hvor mye du skal betale mva for om pakka inneholder både bøker og annet. Kjøp derfor gjenstander som er fritatt for moms separat. (Om du ikkje får selger til å pakke og sende dem separat. Det er vareprisen per pakke som bestemmer, ikkje total kjøpskost.)

2. Når moms og toll regnes ut er det ikkje bare prisen på varene som regnes inn, men portoen også.
en vare som koster under 200, og sendes via dyreste speditør(Som gjerne tar 300) til en totalkost rundt 500 er tollfritt, mens en vare som koster 205 men sendes via USPS for 60Kr til en totalkost på 265 vil få pålagt moms på hele beløpet…

3. Noen kan bli fristet til å få selger til å skriver ‘gave’ på pakka for å slippe å betale toll/mva(høyere beløpsgrense), men tollvesenet har blitt veldig flinke til å oppdage slike bløffer.

4. Å få selger til å sette en lavere verdi på pakka er heller ikkje lurt…

Ett eksempel er DealExtreme i Hong Kong som merka alle pakker med verdi på $30(som i de fleste tilfeller er under 200Kr) når de sendte pakker hit til Norge. Tollvesenet ble ‘litt lei’ av dette og sendte tilbake en hel kontainer med slike pakker…

Toll beregnes ikkje fra den vekslingskursen du fikk når du handlet, men fra tollvesenetes egne kurser for den dagen handelen ble foretatt.
Det skal visstnok finnes en liste overvalutakurser eller en kalkulator på deres sider ett sted…

Share/Bookmark

Comments are closed.