Har du kontroll på støtdemperne?

StøtdemperHva er en buffer? En buffer er et vern mellom deg og noe annet. I dette tilfelle er bufferen bygget av penger, og den skal beskytte deg mot uforutsette utgifter. Bufferet er en støtdemper som tar av for variasjonene, slik at den økonomiske kjøreturen blir mer behagelig.

Dagens tips er eldgammelt, men noe av det viktigste du kan gjøre for deg og din familie: Fyll opp buffert, liten tue kan velte stort lass. Rot i økonomien begynner ikke alltid med et mislykket boligkjøp, et bomkjøp av bil eller en stor vannlekkasje. For den som lever etter saldometoden, kan en uforutsett regning være nok til at man havner på etterskudd.

Ryker vaskemaskinen? Må bilen på verksted så fort som mulig? Hvis du har fylt opp en sparekonto med en eller to månedslønner, takler du slike uforutsatte utgifter på strak arm og slipper kredittkort, avbetaling eller inkasso.

For det eneste som er sikkert med uforutsatte utgifter er at de kommer, spørsmålet er bare når? En til to månedslønner kan virke uoppnåelig for mange å sette av. Men begynn iallfall og husk at hvis du leier bolig behøver du ikke like stor buffer som hvis du selv er eieren. Er du uten bil, behøver du enda mindre buffer.

Blant unge som bor alene og enslige forsørgere, er det bare rundt en tredel som har tilsvarende 1 G (ca. 75000 kr) på bankbok, ifølge SSB.  

Mitt beste tips på hvordan du bygger opp buffer er at du betaler deg selv først, gjerne samme dag som lønningen kommer inn. Ikke vær for ambisiøs, det fører bare til at du må ta av bufferkontoen på slutten av måneden. Legg opp til fast trekk av feks 500,- kr, og glem pengene. Da er du på veldig god vei til å få den økonomiske friheten du kanskje savner.

Share/Bookmark

Comments are closed.