Hvor mye kan du låne?

Lånekalkulator har i dag en artikkel som viser hvor mye du kan låne, utifra din inntekt og livssituasjon. Jeg har her gjengitt tabellen de har tatt utgangspunkt i. I følge DP tar tabellen høyde for at renten kan stige til 8%. For min del må jeg jo si at jeg ble beroliget, jeg er godt innenfor kravet som vil gi meg “god økonomi”, og dette selv om renten øker til 8%.

Nå hører det med til historien at tabellen er en veldig forenkling av virkeligheten, og jeg tror at en enslig med inntekt på 400.000 vil få store problemer med å håndtere et lån over 1,8 mill. dersom renten stiger til 8%. Spørsmålet er jo også hvordan en skal klare å sette seg såpass mye i gjeld, med den inntekten. De fleste bankene bruker 2,5 gangen dersom man er enslig og 3 gangen dersom man er to om lånet. Dvs at i utgangspunktet vil en person med inntekt lik 400.000 kunne forvente å få en lånebelastning lik 1,0 mill uten problemer, og lik 1,2 mill dersom h*n godsnakker med banken og får innvilget lån på 3 gangen. Selvfølgelig må man jo også ta hensyn til sikkerhet, og har man mye egenkapital eller ekstra sikkerhet så er det klart man kan få større lån. Hemmeligheten er vel å være realistisk, sette opp et budsjett, og selv vurdere vilken lånebelastning man kan klare/ønsker å ha. Viktig å huske er det også at det har er snakk om lån med god sikkerhet og forholdsvis lav rente, har man kredittkort og forbrukslån på toppen blir situasjonen straks mye mye vanskeligere.

“Å låne 2-3 ganger inntekten, som det ble hevdet i «gamle» dager, er ikke nødvendigvis retningsgivende lenger. Tjener du lite, tåler du ikke å låne tre ganger inntekten. Men har du høyere inntekt kan du greit betjene mer enn tregangen fordi grunnkostnadene for å leve er ganske felles. Det betyr at de med høy inntekt kan bruke mer av pengene til lån og avdrag.”

Ønsker du tilbud på refinansiering? Ta kontakt!

Kilde: Dine Penger 28.10.2010

Share/Bookmark

Comments are closed.