Lær barna verdien av penger

Som med alt annet her i livet må pengevett læres, og når det kommer til økonomi er det viktig at vi som foreldre er vår oppgave bevisst.

De små håpefulle vet ikke hvor pengene kommer fra, og de skjønner heller ikke at penger blir borte når man bruker dem. Som min datter så kjekt sa når jeg informerte om at pappa var tom for penger: “Men pappa, da kan vi jo bare gå i butikken”, “Men vi har jo ikke penger” sa jeg, “Det er jo det vi skal kjøpe i butikken” svarte den lille frøkna så kjekt. At mamma og pappa jobber lange dager i bytte for penger er ikke så lett å forstå. Nettopp derfor er det viktig å sette seg ned med barnet ditt og forklare hvordan økonomien i familien funker. Forklar gjerne hvorfor man trenger penger, og at man må jobbe for å tjene de inn, i tillegg er det ikke alltid har penger nok til å kjøpe det man vil.

Når forståelsen for dette er på plass kan det være greit å teste teori i praksis. Innfør en sum ukepenger i bytte mot noen utførte oppgaver som barnet kan mestre. Dette vil være en god begynnelse, og ligger tett opp mot det vi voksne foretar oss i hverdagen. For ved å jobbe mottar vi ukepengene våre, og vi har etter hvert erfart hvor mye innsats som kreves for at belønningen skal utbetales. Når man vet hvor mye arbeid som ligger bak, sitter pengene kanskje litt bedre i lommeboka, noe som er en nyttig erfaring. Det er ingen grunn til å overdrive, har man få oppgaver bør ukepengene tilpasses slik at barnet ikke sitter igjen med et helt feil bilde av hva man kan forvente å få for et stykke arbeid. Plikter som å holde rommet i orden og gjøre lekser er ting som bør være utelatt fra ukepengene. De må jo også forstå at det vil komme plikter man må gjøre uten lønn for strevet og leksene er det viktig at de ser verdien av uten penger hengene foran seg som en dinglende gulrot.

Når de første får ukepengene sine er dette noe de ganske sikkert vil bruke opp med en gang. Da er det viktig at man hjelper barnet å prioritere. Skriv gjerne ned alt han eller hun vil bruke pengene til på en liste og finn ut hva han eller hun har råd til. Forklar også at han eller hun må være forberedt på å ikke kunne kjøpe seg noe før neste ukepenger kommer hvis de absolutt vil bruke alt dette på en gang. Om de bestemmer seg for å sløse de bort med en gang så vær konsekvent, og la dem forstå at dette fikk konsekvenser. Det vil ikke mange mislykkede forsøk til før de legger to og to sammen og forstår at de må tenke seg om før de kjøper. I denne prosessen er det viktig at du hjelper dem ved å forklare konsekvensene etter hvert som de inntreffer. Pass også på å gi dem ros, slik at pengevett blir en ekstra fin ting å skjønne seg på. I tillegg til nyttig pengelærdom får barnet etterhvert også god trening i å telle og regne med penger.

Dette er bare et par råd, et sted hvor man kan starte. Etter som barnet vokser kan man innføre nye oppgaver og begreper fra vår økonomiske hverdag. Hva med å gi en rente på pengene som står i sparegrisen? i stedet for å utbetale renten hvert år som i banken, kan man utbetale rente hver fredag.

Share/Bookmark

Comments are closed.