Lov å være lur før det er din tur

Desverre er det slik at nær 50% av ekteskap ender i skillsmisse. Det er naivt å tro at denne trenden vil forandre seg drastisk i de kommende årene, og dersom man har en formue man ønsker å beholde innenfor familien i fremtiden, kan det lønne seg å tenke på hvordan man setter opp et testamente. Et testamente er det eneste dokumentet som kan fortelle de forskjellige partene om hvordan du ønsker å fordele forumen du etterlater deg.

Nå er det vel sånn for de fleste at et testamente er noe man ikke snakker for mye om, det er et sårt tema, og ikke noe man har lyst til å tenke på. Derfor vil jeg påstå at mye av ansvaret bør ligge hos den som setter testamentet. Noe å tenke på er å inkludere en særeieklausul i testamentet. På den måten sikrer du at arven forblir i familien selv ved samlivsbrudd, og dersom samlivet overlever så spiller det jo ingen rolle om man har en særeieklausul. Jeg vil derfor påstå at alle bør sette opp en særeieklausul i testamentet, det vil kunne hindre krangler og problemer for de gjenlevende.  Særeieklausul trenger ikke bare gjelde dine barn, det kan også settes for andre som skal arve verdier (feks en nevø som skal arve hytta på fjellet).

Dette med arv er ikke lett, men min klare oppfordring er å tenke igjennom hvordan du ønsker å fordele verdiene, og dessuten sette deg inn i regler som gjelder. Det kan være mye å “spare” på å fordele arven mens du er i live, ved for eksempel å støtte barna mens de studerer og ved å gi private lån innenfor grensene. Arveavgift er noe av det dummeste jeg vet, så dersom man klarer å snike seg unna dette så er det bare å kjøre på.

Hold arven unna kreditorene – Dine Penger 20.09.2010

VG – Slik beholder barna arven

Share/Bookmark

Comments are closed.