Mange lever på lånte fjær

Kredittkort216.840 personer har nå regninger som ikke er betalt som det er kommet inkassovarsel på. Det er et rekordhøyt antall, ifølge kredittselskapet Experian, som har analysert tallene.
Også det totale beløpet som nordmenn skylder er rekordhøyt – det ligger ubetalte regninger for hele 29,6 milliarder kroner rundt omkring i norske skuffer og skap.

Bare siden sommeren har 26.000 flere fått betalingsanmerkninger, og på ett år har det blitt 17.000 flere med anmerkning.

Jeg merker det selv også, vi henvendelser jeg får med spørsmål om refinansiering, at mange har ventet for lenge og sliter med betalingsanmerkninger. Har man betalingsanmerkninger er det desverre svært få banker som vil hjelpe deg. Heldigvis har jeg også samarbeid med Betalingsmegleren, så alle får hjelp!

Noe av grunnen til at vi nå har en økning i antall saker tror jeg skyldes ettervirkninger av den økonomiske krisen, og den treffer nå forbrukerne. Tilgjengeligheten til kredittkort, forbrukslån og “raske penger” må også ta mye av skylden for at vi nå ser en stor økning i antall inkassosaker. Bloggen litepenger omtalte i går sitt møte med kredittkort, og hvordan de tenkte da de klippet kortet med en gang det kom i posten.

Det er veldig lett å falle for fristelsen, vi blir bombardert med tilbud, og man kan snart ikke kjøpe knappenåler uten å bli tilbudt kredittprodukter. Det er enkelt å søke, og det finnes ikke noe sentralisert gjeldsregister (desverre). Dette gjør at man på svært kort tid kan gå fra “full kontroll” til “gjeldsslave”.

Når det gjelder inkasso og betalingsanmerkninger er jeg ikke sikker på om alle forstår alvoret. En betalingsanmerkning stenger dine muligheter til å ta opp viktige lån som feks til bolig, men også hindre deg når du skal kjøpe en mobil eller inngå andre avtaler. En bevistgjøring av dette burde stå høyt på agendaen. Det får store konsekvenser å ikke gjøre opp for seg! Særlig de yngre tar lett på dette med betalingsanmerkinger, noe som fort blir synlig når de ønsker å kjøpe sin første bolig.

Sørg for å beholde kontrollen over egen økonomi, ikke ta opp lån unødig, ikke bruk mer penger enn du har, og sørg for å ha en buffer dersom uforutsette utgifter plutselig dukker opp. Jeg mener fortsatt at dette er temaer som bør belyses allerede i grunnskolen.

Det de fleste av skyldnerne med betalingsanmerkninger har til felles, er at de har en inntekt som ligger et stykke under gjennomsnittet. For eksempel er det slik at de i aldersgruppen 40-45 som har betalingsanmerkninger, har en inntekt som er 100.000 lavere enn gjennomsnittet. Det er også flest menn i denne gruppen – hele fem av seks som ikke gjør opp for seg er menn, viser tallene.

Lyst til å gi meg en stemme i blogg konkurransen? Tar kun noen sekunder, og blir satt stor pris på! Klikk her

Gjeldsproblemer?
Hvis du er i faresonen for å gjeldsproblemer, bør du selv ta grep så raskt som mulig.

NAV har blant annet et lavterskeltilbud på telefon, 800GJELD, som du kan ringe gratis.

Kommunen har også plikt til å gi deg hjelp, dersom du har økonomiske problemer. Men her varierer det veldig fra kommune til kommune hvor raskt og i hvor stor grad kommunen kan være til hjelp.

Ønsker du rask hjelp, med dedikerte medarbeidere slik du ser på luksusfellen? Betalingsmegleren hjelper deg uansett hvor svart det ser ut! Ta grep i dag!

Share/Bookmark

Comments are closed.