Norges Rikeste: Jacob Stolt-Nielsen

Jacob Stolt NielsenJacob Stolt-Nielsen jr. (født 12. mai 1931 i Haugesund) er nok en skipsreder. I 2010 er han bokført med en formue på 4,9 milliarder, og innehar derfor 19. plassen blandt norges rikeste.

Stolt-Nielsen jr. kommer fra en rederfamilie. Både bestefaren Botholf og faren Jacob sr. var skipsredere. Jacob jr. har imidlertid i stor grad bygd opp sitt eget konsern, Stolt-Nielsen SA, fra grunnen av til å bli et av verdens største rederier innen kjemikalietankere.

Etter fullført handelsskole dro Stolt-Nielsen jr. til London for å arbeide innen skipsmekling. Han blei involvert i prosjekter med ombygging av oljetankere til såkalte parcel-skip, dvs båter som kunne flere ulike laster av flytende produkter. I 1959 kjøpte han sitt første egne skip og fikk det bygd om etter dette prinsippet. En regner dette som starten på konsernet.

Stolt-Nielsen jr. fortsatte på samme kurs, og etter hvert satsa han også på nybygg. Da det blei krise i skipsfartnæringen mot slutten av 1970-tallet, inngikk han et vellykka samarbeid med British Petroleum (BP), og rederiet fortsatte å vokse. I 1988 flytta firmaet til USA og det gikk på børs.

I tillegg til hovedvirksomheten med kjemikalietankere var konsernet lenge en av verdens største operatører innen undervannsoperasjoner gjennom Stolt-Nielsen Seaway (seinere Stolt Offshore). Dette viderføres nå av firmaet Acergy, og Stolt-Nielsen-konsernet har solgt seg ut av virksomheten. Gjennom datterselskapet Stolt Sea Farm drives ni oppdrettsanlegg i Norge, Portugal, Frankrike og Spania, pluss kaviarproduksjon i California. Selskapet er verdens største produsent av piggvar.

Stolt-Nielsen jr. leda konsernet fram til 2000, da han overlot sjefsstillinga til sønnen Niels Gregers. Far er imidlertid fortsatt styreleder. Stolt-Nielsen jr. var en av stifterene av Det Norske Oljeselskap.

Share/Bookmark

Comments are closed.