Norges Rikeste: John Fredriksen

En ny fast post på Soon to be a billionaire. Hvem er alle disse rikingene i Norge? Hva driver de med? Dersom noen av oss skulle havne i det celebre selskap, så er det jo greit å vite hvem man blir kollega med.

Jeg begynner med Norges rikeste, og tar for meg en etter en så langt nedover på listen som jeg orker.

Norges Rikeste er John Fredriksen.

John Fredriksen (født 11. mai 1944) er en norskfødt tankskipsreder med kypriotisk statsborgerskap. Ifølge bladet Kapital var han i 2009 god for 46,1 milliarder kroner. I 2010 har denne formuen økt til 60 milliarder kroner! Dette gjør ham til verdens største tankreder og Kypros’ rikeste person. Han har også i en årrekke figurert som den rikeste nordmann.

Fredriksen er hovedeier i blant annet tankrederiet Frontline, oppdrettselskapet Marine Harvest og riggselskapet Seadrill. Seadrill utgjør i 2010 omtrent en tredjedel av Fredriksens formue. I tillegg til dette har han selskapet Ship Finance, private eiendommer, aksjepost i TUI (reiselivsgiganten) og en rekke andre private investeringer.
Fredriksen er oppvokst i Oslo. Han har ingen formell utdanning, men startet allerede som 16-åring i skipsmeglingsfirmaet Blehr og Tenvig i Oslo. Han slo seg opp som skipsmegler i New York tidlig på 1970-tallet. På midten av 1970-tallet startet han sitt eget rederi med oppdrag fra oljeprodusenter i Midtøsten.

På 1980-tallet tjente han store penger på å la sine tankskip frakte olje fra Den persiske gulf under krigen mellom Iran og Irak. Mannskapet løp en stor risiko, og Fredriksen ble kritisert for dette. Hans stambord på Theatercafeen ble på denne tiden døpt Kharg, etter den viktigste oljeterminalen i gulfen.

Sammen med sin avdøde kone (Inger Astrup Fredriksen, døde av kreft i 2006) har han tvillingdøtrene Kathrine Fredriksen og Cecilie Fredriksen, som begge er direktører i børsnoterte selskaper.

John Fredriksen har gitt nærmere 100 millioner til norske helseforetak, og er dermed en av Norges største filantroper noensinne. I 2005 ga han 30 millioner til Rikshospitalet-Radiumhospitalet, til kreftbekjempelse og hjertemedisinsk bekjempelse. Rett etter at hans kone døde av kreft bestemte Fredriksen seg for å finansiere en ny laboratoriefløy på Rikshospitalet. I 2007 ga han ytterligere 50 millioner til Radiumhospitalet. Gaven ble signert på en serviett på Fredriksens årlige julebord på Theatercafeen og overlevert overlege Jan Vincents Johannessen.

Share/Bookmark

Comments are closed.