Norges Rikeste: Lars Wenaas

Lars WenaasLars Wenaas (f. 1952) medeier og dagligleder i wenaasgruppen. Med sine 5 milliarder er han norges 17. rikeste person i 2010.

Wenaasgruppen har sitt utspring fra en konfeksjonsbedrift som ble etablert i 1931 av Lars Wenaas – farfar og oldefar til dagens eiere. I romsdalsbygda Måndalen startet han produksjon i bolighusets kjellerlokaler, der sønnen Sigmund og kona Lidveig overtok og videreførte konfeksjonsbedriften i 1954. Lars Wenaas begynte i Sigmund Wenaas Konfeksjonsfabrikk AS på slutten av 60-tallet. I 1975 startet selskapet med eget merkevarenavn, egne modeller og egne salgskanaler etter å ha produsert leiesøm siden oppstarten.

På slutten av 70-tallet bygde selskapet den mest moderne arbeidsklærfabrikken i Europa. De neste 15-20 årene var preget av sterk vekst og god inntjening, og selskapet gjorde i denne perioden oppkjøp av 16 tekstilselskaper.

I 1996 ble Wenaas AS børsnotert og på slutten av 90-tallet ble et av Europas mest moderne distribusjonssentre for arbeidsklær og verneutstyr bygget ved hovedkontoret i Måndalen. Få år senere fusjonerte Wenaas AS med Danmarks største produsent av arbeidsklær, Kansas AS. Investeringsselskapet Axcel m. fl. kjøpte 87% av aksjene. De resterende 13% av aksjene solgte Wenaasgruppen til Industrikapital i 2006.

Parallelt med den gode utviklingen av tekstilselskapet satset Wenaasgruppen på hotelleiendommer. I perioden 1990–2008 kjøpte Wenaasgruppen 22 hotelleiendommer i Norge, 7 hotelleiendommer i Danmark og 6 hotelleiendommer i Russland, deriblant Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo, tre SAS-hoteller i København og Nord Europas største hotell, Park Inn Pribaltiyskaya, i St Petersburg. I løpet av de siste fire årene er 18 av hotelleiendommene i Norge og Danmark solgt. Ved utgangen av 2008 hadde konsernet totalt 17 hoteller i Norge, Danmark og Russland, samt ett hotell under oppføring.

Shipping kom inn som nytt satsningsområde i 2004 og konsernet hadde ved årsskiftet 12 større og mindre eierandeler i ulike shippingselskaper.

Fra og med 2006 ble Ski Norway AS og datterselskapene konsolidert inn i Wenaasgruppen. I 2008 solgte konsernet tre skianlegg og eier nå Bjorli Skisenter og Vassfjellet Skiheiser.

I 2006 la konsernet planer om investeringer i sports- og fritidsutstyrsbransjen med ambisjoner om å bli en ledende distributør innen kort tid. Det er gjort fem oppkjøp av små/mellomstore aktører i bransjen, og konsernet har nå en årsomsetning på i overkant av kr 200 millioner.

Finansforvaltning har gjennom alle år vært et sentralt virksomhetsområde i konsernet.

Share/Bookmark

Comments are closed.