Norges Rikeste: Olav Nils Sunde

Olav Nils SundeOlav Nils Sunde (født 1952 ). Sunde er hovedaksjonær i Color Group ASA og Gresvigkonsernet gjennom investeringsselskapet O. N. Sunde. Med sin formue på 8,9 milliarder i 2010 er Sunde norges 11. rikeste person.

Sunde ble født inn i en rederfamilie i Ålesund. Involveringen i isolasjonsselskapet Sundolitt, som er eid av Brødr. Sunde AS som Olav og hans eldre bror Karl Johan Sunde arvet, startet brødrenes karriere. Selskapet som så dagens lys i 1917 i Ålesund, har i nyere tider blitt for det meste kontrollert av storebror Karl Johan, ettersom Olav selv har fokusert på rederindustrien.

I 1998 tok han kontroll over Color Group ASA og etablerte samme år flyselskapet Color Air. Rundt ett år etter etableringen, ble Color Air slått konkurs, ettersom flyselskapet ikke klarte å holde følge med de store konkurrentene SAS og Braathens SAFE, og Sunde skal ha hatt store personlige tap i forbindelse med denne konkursen. Trass konkursen, ble flyselskapet regnet som Norges første lavprisflyselskap, og skal senere ha gitt inspirasjon til lavprisselskapet Norwegian.

Informasjonssjef i Color Line, Levar Sand, hadde en sentral rolle ved både opprettelsen og nedleggelsen av Color Air, og bidro kommunikativt til at konkursen ikke gjorde større skade enn den gjorde for Sundes selskap.

I 2006 ble det kjent at investeringsselskapet til Sunde, O. N. Sunde, var interessert i å kjøpe opp Gresvigkonsernet, noe det gjorde kort tid etter.

De største verdiene ligger fortsatt i Color Line, selv om han er involvert i sportsindustrien gjennom Gresvig , blant annet sammen med investoren Bjørn Rune Gjelsten.

Sunde disponerer privat et fly av typen Challenger 604, operert av Sundt Air (registrering: LN-SUN) og bor med sin familie ved Holmenkollen i en villa han kjøpte i 1994. Han ble også omtalt for hans kjøp av en av Norges dyreste fritidseiendommer i 2007, som han betalte 25 millioner kroner for.

Share/Bookmark

Comments are closed.