Norges Rikeste: Olav Thon

Den nest høyeste formuen i Norge (år 2010) er det Olav Thon som har. Thon er den ubestridte eiendomskongen.

Olav_Thon_med_lueOlav Thon (født 29. juni 1923 i Ål i Hallingdal) er en av Norges rikeste personer, med en ligningsformue på ca. 21,3 milliarder kroner i 2010. Olav Thon er bosatt på Sollihøgda. Thon eier Olav Thon Gruppen, som er en gruppe selskaper med ulike virksomheter (eiendom, hotell- og restaurantdrift, varehandel og industrivirksomhet).

Olav Thon vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal sammen med tre eldre søsken. Foreldrene hans var Sevat (Sigvart) Embrikson (Engebretsen) (1880–1973) og Margit Engebretsdatter Dok (1888–1980), de giftet seg i 1913.

Thon ville opprinnelig studere medisin, men da den andre verdenskrig brøt ut ville ikke foreldrene at han skulle reise utenlands. Isteden ble det pelsdyroppdrett hjemme på gården og kjøp og salg av skinn i Hallingdal. For å selge skinn ble det etablert kontakt med pelshandlere i Oslo. To rødrevskinn som han solgte for 600 kroner, for å skaffe startkapital danner forøvrig hovedmotivet i Olav Thon Gruppens logo. 

Ett år etter første reise til Oslo kjøpte han sin første butikk på Majorstuen (Volvat pels). Etter en tid flyttet Thon virksomheten til sentrum av Oslo. Mens han drev butikk studerte han ved Handelsskolen. I 1946–1947 begynte import/eksport for fullt av all slags pelsverk.

Thons karriere innen eiendomsutvikling begynte i Oslo i 1942. I 1950 kjøpte han Karl Johans gate 5–7, det som i dag er kjent som Arkaden for 1,7 millioner kroner.

I 1970 investerte Olav Thon 35 millioner kroner i ett skip og tapte femti millioner kroner på det (han burde nok gått i skole hos Fredriksen). På 70-tallet var det krise i shipping og Strømmen Stål gikk konkurs. Industrilokalet som da ikke hadde interessenter ble kjøpt av Thon uten at han hadde noen planer for videre bruk. Thon og den amerikanske ambassadøren lanserte etter en stund konseptet som senere skulle bli til Strømmen Storsenter. I intervju med Niels Chr. Geelmuyden i 1988 fortalte Thon at han innhentet approbasjon og byggekort fra myndighetene etter å ha forelagt dem sine planer om å skaffe fem hundre arbeidsplasser i gamle Strømmen Stål. Han ble deretter politianmeldt for å ha påbegynt arbeidet uten etableringsløyve og ble bøtelagt med 75 000 kroner.

Thon er i 2010 listet med en formue på 21,3 milliarder kroner, noe som gjør ham til Norges 2. rikeste person, bak John Fredriksen. Blandt hans eiendeler regnes også verdien av en enebolig (ombygd skistue i bærumsmarka), en hytte på 12 kvm, en subaru 2002 modell, en pram og en sykkel. Olav Thon er ofte å se i anorak når han entrer media.

Thon bekjentgjorde på en pressekonferanse 12. september 2008 at han gir bort milliardarven til realfaglig forskning, som vil bli forvaltet av en stiftelse. Samme dag utkom Hallgrim Bergs autoriserte biografi En milliardær i anorakk.

Share/Bookmark

Comments are closed.