Norges Rikeste: Peter T. Smedvig

Peter T. SmedvigPeter T. Smedvig (f.1946) styrer familieformuen fra London. Han er i 2010 oppført med 7,55 milliarder kroner, og er ranket som nr 12 på listen over Norges rikeste. Smedvig slekter på en linje med skipsredere (Peder Smedvig (1882–1959), etterfulgt av Torolf Smedvig (1917-1977)). Peter overtok driften av rederiet da Torolf døde i 1977.

Smedvig-selskapene kan dateres tilbake til 1915, når Peder Smedvig etablerte sitt første selskap innen shipping. Med unntak av en periode fra 1917 til 1926 var Smedvig et skipsrederi fram til 1995 når Smedvig Tankships Ltd ble oppkjøpt. I 1935 ble Smedvig Tankrederi AS ble etablert, og det første tankskip kjøpt. Smedvig gjorde sine første investeringer mot offshore olje og gass industrien ved å investere i et service selskap innen undersøkelse, land baser og forsyningsbåter i 1965. Fra og med 1973, altså fra starten av offshore aktivitetene i Nordsjøen, ble borerigger en del av porteføljen. Familieselskapene har også investert i diverse industriselskaper innen fisk- og hermetikkindustrien. I 1987 startet oppbygningen av Scana Industrier som de første årene var involvert i vedlikeholdsarbeider mot offshoreindustrien, men senere utviklet seg til et industri-konsern med forretnings-områdene offshore, stål og marine.

Smedvig ASA ble organisert for å ta seg av familiens offshore boreindustri i 1989. Det ble notert på Oslo Børs i 1990 og på New York børsen i 1996. Smedvig familien realiserte sine verdier i Smedvig ASA og trakk seg ut av offshore boreaktiviteten i desember 2005.

Smedvig familien begynte å investere i fast eiendom sent i 1960-årene, og har vist sterke resultater i norsk eiendom over tid. Smedvig Eiendom AS er lokalisert i Stavanger, Norge, med Peder Smedvig Aksjeselskap som disponentselskap. Peder Smedvig Aksjeselskap har 23 ansatte, hvor av 20 arbeider med eiendomsutvikling og forvalting i Stavanger, Lillehammer og Hamar.

Smedvig Capital, London, ble etablert i 1996 for å ta seg av familiens venture kapital og private equity investeringer. Selskapet tilbyr kapital til de beste ”private equity fonds”, kapital for oppstart og andre og tredje stadiers utviklingskapital for nye selskaper. Det er per i dag 10 ansatte i London.

Familie-investeringene har vært gjennom noen volatile år siden det meste av verdiene har vært innen shipping og offshore sektoren. Med salget av Smedvig ASA vil familien legge en langsiktig strategi for deres verdier i en mer diversifisert investeringsportefølje.

Share/Bookmark

Comments are closed.