Norges Rikeste: Petter Anker Stordalen

Petter StordalenPetter Anker Stordalen (født 29. november 1962 i Porsgrunn). Stordalen er Norges 9. rikeste person med sin formue på 8,7 milliarder kroner (år 2010).

Stordalen er sønn av tidligere norgesmester i bryting, Knut Anker Stordalen og vokste opp i Porsgrunn. Han startet sin karriere som jordbærselger på Porsgrunn torg, i forbindelse med farens dagligvarebutikk. I 1976 ble han kåret til Norges beste jordbærselger. Historien bak er blitt kjent som ”jordbærfilosofien”.

I 1987 ble Stordalen ansatt som Norges yngste senterleder ved CitySyd i Trondheim. Han var 24 år. I 1992 gikk han inn som en av eierne i Steen & Strøm og fungerte som viseadministrerende direktør. Da det ble brudd med makker og medeier Stein Erik Hagen i 1996, kjøpte Stordalen seg opp i Choice Hotels Scandinavia.

I løpet av 10 år vokste Choice til å bli Skandinavias største hotellkjede. Choice har i dag 172 hoteller i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland og Latvia, 9200 ansatte og består av seks kjedenavn: Comfort, Clarion, Clarion Collection, Quality, Quality resort og Nordic Hotels. I tillegg kommer hotellene innen konseptet Nordic Resort som Yasuragi Hasseludden Hotel i Stockholm, Aaronsborg Hotel i Bålsta, Farris Bad i Larvik, Copperhill Mountain Lodge i Åre, Stenungsbaden Yacht Club i Stenungsund og Selma Spa i Sunne.

Stordalen var styreleder i Choice Hotels Scandinavia 1996–1999, konsernsjef 1999–2006 og atter styreleder fra 2006.

Stordalen er CEO og eier av Home Invest, et av Nordens ledende investeringsselskaper. Kjernevirksomheten er tjenesteyting, med vekt på hotelldrift, eiendom og kapitalforvaltning. Home Invest består i dag av Choice Hotels Scandinavia, Home Properties og Home Capital.

Stordalen har erklært seg selv for en miljøinvestor. Han har sammen med miljøorganisasjonen Neptun Network jobbet for å stanse dumpingen av slam utenfor Malmøykalven.  Sommeren 2007 trosset han og politiker Rune Gerhardsen et adgang forbudt-skilt, og gikk i protest ombord i lekteren der dumpingen skjedde. Dette ble de senere politianmeldt for.

Petter A. Stordalen og Choice Hotels Scandinavia samarbeider med Regnskogsfondet, miljøstiftelsen Zero og Dyrevernalliansen.

I 2010 ble samtlige Choice hoteller i Norden miljøsertifisert etter ISO 14001, en internasjonal standard for bedrifter som vil bygge opp et miljøstyringssystem.

Stordalen er gift Gunhild A. Stordalen (født 1979 i Kongsberg). Hun er utdannet doktor i medisin, med spesialisering innen Osteoperose.

PS: I 2008 ble Stordalen en aktiv blogger. På bloggen deler han personlige betraktninger omkring aktuelle samfunnsspørsmål, miljø og forretningsvirksomheten. I 2009 opprettet Stordalen også en mikroblogg på nettsamfunnet Twitter. I løpet av kort tid ble han en av Norges mest populære twitrere regnet i antall følgere.

Share/Bookmark

Comments are closed.