Norges Rikeste: Stein Erik Hagen

Stein Erik HagenStein Erik Hagen (født 22. juli 1956) er tidligere kjøpmann, og norges 6. rikeste i 2010. Han giftet seg med Mille-Marie Treschow i 2004 og har tilsammen 4 barn fra et tidligere ekteskap og et samboerforhold.

Hagen er utdannet ved Kjøpmannsinstituttet, som i dag er en del av Handelshøyskolen BI. Hagen er mest kjent for oppstarten og det tidligere eierskapet til RIMI. Av denne grunn har han fått kallenavnet Rimi-Hagen. I dag er Hagen en av Norges største private investorer gjennom familieselskapet Canica AS, som blant annet har betydelige interesser i Orkla (hvor han er styreleder), Jernia, Komplett, Ignis og Steen & Strøm. I følge tidsskriftet Kapital er hans formue på 13,3 mrd kr (2010). Dette betyr at Hagens formue har halvert seg siden 2007. Hagens venn og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik låner i dag kontorplass i Oslo av Canica AS. Hagen donerte i 2006 penger til alle de borgerlige partiene, Kristelig Folkeparti, Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre, hvor sistnevnte fikk det største bidraget.

Hagen bor i dag både i sitt hjem i Voksenkollen, samt med Mille-Marie Treschow i Fritzøehus i Larvik. Han eier også en av Europas største seilbåter, den 42 meter lange Canica (samme navn som investeringsselskapet). Ekteparet offentliggjorde 23. juli 2009 at de vil emigrere til Sveits høsten 2009, pga skattesystemet i Norge. Dagen etter kom det frem at han blir, men barna og store deler av formuen flyttes til Sveits. Hagen har i flere år vært i opposisjon mot Stoltenbergregjeringens skattepolitikk.

I 2007 ga Hagen 100 millioner kroner til forskning ved Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo og til Rikshospitalet. Donasjonen strekker seg over en periode på ti år. Hagen lovet i 2007 gjennom sitt selskap Canica AS et bidrag på 8,4 millioner kr til oppussingen av Skiforeningens Holmenkoll-museum. Gjennom to donasjoner i 2004 og 2006 har Hagen gitt tilsammen 10 millioner kroner til et gaveprofessorat ved Handelshøyskolen BI. Pengene finansierer forskning på eierskap i familiebedrifter og Øyvind Bøhren innehar gaveprofessoratet.

Share/Bookmark

Comments are closed.