Råd når du skal bytte bank

Bankøkonomi er et tema mange har et mer eller mindre ubevisst forhold til, enten man synes det er uinteressant og kjedelig, vanskelig å forstå, eller at det er vanskelig å orientere seg om i markedet. Det er likevel et lite paradoks at folk flest gjerne løper beina av seg for å finne en jakke på salg, mens man ikke bruker den samme tiden på å få bedre bankvilkår – og råd til å kjøpe ti jakker for full pris!

Finansportalen kan du sjekke dine bankbetingelser og sammenligne dem med andre bankers tilbud. Der kan du også få hjelp til å bytte bank eller forhandle frem bedre betingelser i din eksisterende bank.

Mange nordmenn har én og samme bankforbindelse gjennom hele livet, en lojalitet som i mange tilfeller både er forholdsvis misforstått og kostbar. Det er, dessverre, sjelden slik at man som bankkunde får et bedre tilbud om man forholder seg lojalt til en bank. ’Snille barn gråter ikke, men de får heller ikke noe’ – det er et uttrykk som synes passende for bankbransjens kundehåndtering.

Det er ei heller slik at man som bankkunde får de beste tilbudene, i alle fall prismessig, dersom man samler alt sitt bank-engasjement i en og samme bank. Riktignok gir bankene gjerne fordeler, også prismessig, for kunder som er del av et eller annet lojalitets-/kundeprogram, men dette er fordeler relativt til tilbudet for øvrig i denne banken – ikke i forhold til hva du som bankkunde kan få i andre banker! Det klart beste tipset vi kan gi, er at du sprer deg litt.

Innskudd/banksparing

Har du penger og vil ha dem på en bankkonto, er det bare å finne beste rente. Her er det ingen direkte kostnader forbundet med å bytte bank, og samtidig er det bare renta på innskuddskontoen som betyr noe. Har du mer enn 2 millioner kroner i banken? Benytt i så fall to eller flere banker – innskuddsgarantiordningen dekker nemlig kun innskudd inntil 2 millioner kroner i én bank (det holder altså ikke å ha pengene på to/flere ulike konti i én og samme bank).

Betalingsformidling

Som et utgangspunkt for betalingsformidlingstjenester ligger bruks-/lønnskontoen din. På dette området er det et sant sammensurium av priser; du får en ørliten rente på innestående beløp, men betaler gebyrer for hver eneste transaksjon du foretar – og gjerne en årspris for hvert kort du har. Gebyrjungelen gjør at det krever litt å finne den billigste banken for ditt bruksmønster, men det kan fort være verdt jobben. Husk at på dette bank-området er det gebyrene som betyr noe, de utgjør et større beløp enn (den lave) renta du får på kontoen.

Lån (til bolig)

På lånesiden er det viktig å skille mellom nominell og effektiv rente. Det er den effektive renta som er den faktiske prisen du betaler for lånet – denne skiller seg fra den nominelle ved at den inkluderer alle aktuelle gebyrer knyttet til lånet (både etableringsgebyr og termingebyr). Den effektive renta er altså et resultat av den nominelle renta pluss alle gebyrer fordelt over hele lånets løpetid, og vil derfor variere på ett og samme lån hvis lånets løpetid varierer. Når du sammenlikner renta på lån fra ulike banker, sørg derfor for å se på den effektive renta for (like stort) lån med like lang løpetid – så slipper du å sammenlikne gebyrer i tillegg.

Bruker du like mye tid på å sjekke banktilbud som du bruker på å fly fra butikk til butikk på utkikk etter beste januarsalg på jakker, kan du raskt tjene så mye at januarsalg på jakker ikke lenger blir et veldig aktuelt tema.

Refinansiere? Vi hjelper deg å finne beste bank!

Share/Bookmark

Comments are closed.