Nå MÅ det måles, fristen nærmer seg!

Alle med egen bolig blir nå bedt om å registrere hvor mange kvadratmeter de har å boltre seg på. Dette skal danne grunnlaget for skattemyndighetene, når de nesteår skal fastsette hver enkelts formue. Alle som eier egen bolig må innrapportere via skatteetatens nettsider , eller direkte på MinID. Men hvor stor bolig har man egentlig? Jeg må innrømme at jeg er blitt litt usikker. Det er i hvertfall noen begreper og målemetoder jeg har måttet sette meg inn i.

Areal: oppgis i kvadratmeter og måles der det er minst 1,90 m takhøyde og bredden er på minst 60 cm. Deler med skråtak måles inntil 60 cm utenfor høyden 1,90 m

Bruksareal BRA: er bruttoareal (BTA) minus arealet som opptas av yttervegger. Boenhetens totale bruksareal. Samlet BRA er P-rom + S-rom

Primære rom, P-ROM: er bruksareal av primærdelen. P-ROM måles til innside av omsluttende vegger for primærdelen. En samling primære rom (P-ROM) utgjør bygningens primærdel.

Sekundære rom, S-ROM: Det resterende areal kalles S-rom. S-rom er bruksareal av sekundærdelen. En samling sekundære rom (S-ROM) utgjør bygningens sekundærdel. Areal av vegger mellom P-rom og S-rom tilhører S-rom

Enkelt? Nei, det er ikke så enkelt å skulle foreta denne oppmålingen selv ved hjelp av målebånd, papir og blyant. Heldigvis finnes det illustrasjonstegninger som kan hjelpe oss litt på vei.

Vi ser at boder, kott, balkonger, terrasser etc ikke skal telles med som bruksareal. Alt annet skal derimot med. Videre er det viktig å huske på å måle riktig i rom med skråtak, det er visse krav som må tilfredstilles for at et rom skal kalles bruksareal.

Takhøyden må altså være minimum 1,9 meter og bredden på rommet minst 60 cm. Areal som ikke oppfyller disse kravene, skal du ikke regne med. Og i denne sammenheng så lønner det seg faktisk å ha et så lite bruksareal som mulig, for å få en lavere verdivurdering på boligen.

I mitt tilfelle (hvis jeg har målt riktig), så vil regnestykket se omtrent slik ut:

135 kvm * kvm-pris (i min by: 19200 pr kvm) = 2592000,-

Man setter verdien til 25% av markedsprisen: 2592000 * 0,25 = 648.000,-

Jeg får altså en formue på 648.000,-. Dersom jeg ikke har formue ut over dette, vil det ikke ha noe å si for min del, bunnfradraget for formueskatt er økt til 700.000,-.

Men, jeg skal ta jobben med å måle huset en gang til, slik at det blir riktig for all framtid. Man risikerer nemlig tilleggsskatt dersom det oppdages at man har oppgitt for lite areal på boligen, på lik linje med andre oppgitte feil på ligningen. Det vil jeg helst slippe.

VG – 11.10.2010

VG – 09.09.2010

DinePenger – 11.09.2010

TV2 – 24.08.2010

Share/Bookmark

Comments are closed.