Bokanmeldelse: Shantaram – en fantastisk historie

Jeg har en deilig last, jeg leser mye. Noen ganger slumper man over noen fantastiske perler, og tidligere i år kom jeg over en perle av en bok.
Når man begynner på en bok og allerede etter 50 sider har problemer med å legge boken fra seg, og etter 100 sider gruer seg til boka er slutt, vet man at man har funnet en perle av en bok. Ofte kan det være tilfeldigheter som gjør at man finner disse bøkene, det trenger ikke være en ny bok, det trenger ikke være en mye omtalt bok (desverre er det ofte penger som styrer markedsføring av bøker, som alt annet, og innholdet står ikke alltid i stil med publisiteten).

Shantaram er en slik bok. Fortellingen tar utgangspunkt i forfatterens egen historie og er blant mye annet en lang (900 sider) kjærlighetserklæring til Bombay og India. Men først og fremst handler Shantaram om et liv og en reise helt i randsonen av hva et menneske kan tåle, om frihetens pris, om betingelsene for en ny begynnelse, om kampen mellom det gode og det onde, om kjærlighet – om de store valg i livet.

Forfatteren Gregory David Roberts ble i 1978 dømt til 20 års fengsel for en serie væpnede ran, ran begått for å skaffe penger til narkotika. Etter to år rømte han fra et høyrisikofengsel på høylys dag og ble Australias mest ettersøkte mann. Ferden gikk til New Zealand, Asia, Afrika og Europa, og åtte av disse årene levde han i Bombay, der denne fortellingen utspiller seg. Han ble arrestert igjen i Tyskland på begynnelsen av 1990-tallet. De første to versjonene av Shantaram ble ødelagt av fangevoktere. Om dette medfører riktighet vet jeg ikke, men det gir boka en ekstra dimensjon. Jeg tar meg selv i å tenke: Hvordan kan en mann med en slik bakgrunn ha så godt språk og så enormt med kunnskap? Ikke bare om Bombay og India, men om resten av verden og livet generelt.

Jeg har siden jeg leste boka anbefalt den til veldig mange. Flere har lest den, og alle er enige om at dette er noe av det beste de har lest. Derfor er jeg ikke redd for å si at dette er en “must read”!

CAPris.no – For bokelskere (Veldig god bokhandel på nett)

Share/Bookmark

Comments are closed.