Sharialån – For godt til å være sant?

De siste dagene har i hvertfall jeg lært noe nytt om Islam og fått et nytt ord å tygge på, nemlig Sharialån.
I følge Koranen skal man ikke kunne tjene seg rik på andres bekostning (jeg blir litt svimmel når jeg prøver å ta innover meg den loven, og å se hvordan et moderne samfunn skal kunne utvikle seg videre). Dette gjør seg da utslag i at man ikke har lov til å kreve renter på penger man har lånt ut. Det høres jo behagelig ut, å kunne ha rentefrie lån? Men så enkelt er det selvsagt ikke. Banker og andre finansinstituter har omgått denne loven ved selv å kjøpe objektet kunden ønsker å kjøpe, og deretter få tilbakebetalt dette i avdrag…

Jeg vil tro at det da kan fungere slik at dersom jeg ønsker å kjøpe et hus til 1.5mill, så kjøper banken huset for den summen og jeg kjøper det tilbake over tid for en høyere sum. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er det samme som å betale renter, bare at man ikke kaller det for renter? Eller har jeg misforstått?

Uansett hvordan det løses, så vet jeg med sikkerhet at ingen er interessert i å låne ut penger uten at de tjener på det, enten de kaller det for renter eller for avdrag. Dersom dette produktet likevel er innenfor det Koranen og Islam kan tillate så ser jeg ingen grunn til at ikke de norske bankene også kan tilby Sharialån, det er en viktig gruppe i befolkningen, og det bør finnes tilbud også til dem.

VG nett

Share/Bookmark

Comments are closed.