Spar store summer på forsikringene dine

Forsikring er noe de fleste bruker mye penger på, og de færreste får bruk for (heldigvis). Vi betaler for noe vi håper vi aldri får behov for å benytte.

Fra tid til annen foretar forskjellige aktører en prissjekk på forsikringer, og resultatene blir som oftest bestridt av de som kommer dårligst ut i testen (det er aldri moro å bli tatt på fersk gjerning). Unnskyldinger som at man ikke kan sammenlikne forsikringer fordi dekningsgrad og inkluderte tjenester vil gjøre produktene så forskjellige holder ikke lenger mål, i hvertfall virker det vanskelig å bevise at man for eksempel får en mye bedre utbetaling eller oppfølgning dersom man velger den dyreste aktøren på en forsikring. I den antatt nyeste undersøkelsen jeg har lest kom de etablerte aktørene som IF, Terra og DNB NOR dårligst ut på nesten alle områder. Selv om man blir totalkunde eller programkunde hos disse aktørene, så kommer de dårlig ut på pris. Vinneren av undersøkelsen ble et relativt nytt og ukjent selskap som heter Nemi. Nemi var klart billigst, og for familien som ble trukket fram i artikkelen dreide det seg om 7000 sparte kroner pr år.

Undersøkelsen forteller også at det å samle forsikringene ett sted ikke gir den beste prisen, det vil for de fleste lønne seg å spre forsikringene hos de billigste aktørene. Dette samsvarer godt med mine erfaringer, fordi de forskjellige selskapene spesialiserer seg på et eller flere produkter, og på en måte bruker disse produktene som en brekkstang for å få deg som kunde også på deres dyrere produkter. Hvorfor skulle forsikringsselskapene være noe dårligere enn dagligvarehandelen til å utnytte lokketilbud? I rettferdighetens navn bør det vel nevnes at dersom man samler forsikringene på et sted så har man kun en å forholde seg til, og at dette muligens forenkler administrasjonen av forsikringene noe. Men i 2010 så har tjenestene på nett blitt så gode, og ved bruk av nettbank og avtalegiro så mener jeg at dette argumentet begynner å bli utdatert.

Som med andre lokketilbud så må man være bevist på at prisen vil gå opp, og derfor gjør man lurt i å sjekke forsikringen minst en gang pr år (gjerne rett før hovedforfallet). Jeg benytter selv et excel ark hvor jeg har opplysninger om objektene jeg forsikrer, dette skjemaet sender jeg til alle aktørene en gang pr år og ber om deres beste priser. Noen ganger er det grunn til å bytte, mens andre ganger er selskapet jeg allerede benytter villige til å gå ned for å beholde meg som kunde. Det er i dag blitt så enkelt å skifte selskap at ingen bør betale mer for å slippe alt styret med å skifte selskap.

Slik bytter du selskap:

1) Send excel dokumentet til alle aktørene (Jeg har i artikkelen jeg linker til her skrevet opp en liste over de adressene du bør sende skjemaet til. Husk å skriv e-postadressene i blindkopi feltet, det er ingen grunn til å opplyse om at du sjekker pris oss alle).
2) Mens du venter på svar tar du en runde på nettet og ser etter nyere undersøkelser og sammenlikninger.
3) Når du har mottatt tilbudet går du igjennom prisene og sjekker om vilkårene er omtrent som du har fra før.
4) Ring til aktøren du mener gir det beste tilbudet, få klarhet i ting du lurer på, og be om å få tilsendt dokumentene.
5) Signer kontrakten, og be det nye selskapet ordne resten. De er pålagt å ta denne jobben for deg.

Dersom du får samlet all informasjon på ett sted, og har oversikten lett tilgjengelig i et excel dokument, bør ikke den årlige sjekken ta deg mer enn 10 minutter. Det er dumt å betale for mye, og når prosedyren er så enkel bør du absolutt unne deg den tiden en gang i året for en bedre personlig økonomi.

Dine penger skriver i dag om hvilke forsikringer du bør ha.

Disse forsikringsselskapene er dårligst likt

Ønsker du å spare penger på ditt lån også? Ta grep om din økonomi i dag!

Share/Bookmark

Comments are closed.