Teenage boss – NRK med ny programserie

Jeg snappet opp et innlegg fra Trine Grung sin blogg, hvor gjengir en forespørsel hun har fått fra en tidligere kollega. NRK planlegger en programserie som skal se på ungdom og deres bruk av penger. Tema for reality serien skal være å sette fokus på bruk av penger, hvordan skal man lære å bruke penger på en fornuftig måte og hvordan blir man en ansvarlig forbruker. Jeg har tidligere flagget at jeg synes privatøkonomi bør bli en obligatorisk del av grunnutdanningen, og at ungdom blir sendt ut i en økonomisk virkelighet som de ikke har noe grunnlag for å forstå og utnytte. Kanskje denne serien kan være et steg i riktig rettning? Jeg gleder meg i hvertfall veldig til å følge serien!

Har du tenåringer i huset? I så tilfelle kan du melde dere på til programserien (se e-post adresse i bunn av teksten). Jeg tillater meg å gjengi henvendelsen Trine Grung fikk.

“I Norge bruker en 16 åring mer enn 2000 kroner bare på seg selv hver måned. Tenåringer er superforbrukere , og bruker penger på nytelse ,snacks, klær, spill og på å være sosiale. De har få  begrensninger.

I mange familier er pengespørsmål årsaken til krangler mellom tenåringer og foreldre. Mor og far synes kanskje at tenåringens forbruk er litt i overkant, mens tenåringen synes foreldrene burde forstå at de trenger mer til sine behov.  Men hvem er det som vinner diskusjonen om mer ukelønn, eller mer penger generelt til det tenåringen ønsker seg? Gir man etter, eller klarer man å sette grenser og mane til ansvar?

Tall fra inkassobyråene viser  at mange ungdommer havner i økonomisk krise allerede i slutten av tenårene, når de får ansvar for sin egen økonomi. I skolen lærer de ingenting om temaet. Mange tenåringer mangler rett og slett økonomisk forstand.

Hvorfor har det blitt slik? Er det foreldrene som gjør feil i oppveksten, eller er det samfunnet som oppfordrer til uhemmet shopping og forbruk. Det er et viktig spørsmål, som det sikkert finnes mange svar på. Hva er rett vei å gå? Hva tror du?

NRK jobber med en realityserie som setter fokus på ungdom og forbruk. Hvordan lærer man en tenåring å bruke penger på en fornuftig måte, og hvordan blir de ansvarlige? Gjennom en måned blir en norsk familie gitt ulike prøvelser, utfordringer, kjendismøter og opplevelse – alt for at tenåringen (og kanskje også foreldrene?) skal få bedre forståelse av hvordan man bruker penger på en fornuftig måte.

Kunne du tenke deg å la din tenåring lære noen knep av en ekspert, og kanskje selv få en aha-opplevelse. Da vil NRK høre fra deg og tenåringen din. Send en e-post til: tenaring@nrk.no, og merk e-posten ”Teenage Boss”.

Kilde: Trine Grung sin blog

Share/Bookmark

Comments are closed.