Tre viktige spørsmål

Gjør det til vane å tenke deg om en gang ekstra hver gang du skal bruke penger, tenk igjennom følgende spørsmål før du tar en endelig avgjørelse. Det vil hjelpe deg å ta en riktig avgjørelse.

1) Langsiktig virkning. Gjør det til vane å regne ut den langsiktige pengesummen. Dersom du klarer å overtale sjefen om å gi deg 15000 kroner ekstra i lønn pr år, så har du ikke bare tjent 15000 ekstra, men du har tjent 150000 kroner ekstra på 10 år. Kjøper du en bil som er billig i drift og forsikring i dag, så er den ikke bare billig i dag, den er billig i alle de årene du har bilen. Bytter du bank i dag er det ikke bare de 2000 kronene du betaler mindre i rente pr måned du sparer, du sparer 24000 kroner i rente pr år. Bytte du strømleverandør sparer du kanskje 150 kroner pr måned, altså har du på et år spart 1800 kroner pr år, eller 18000 kroner på 10 år. Det er den langsiktige summen du skal se for deg når du gjør økonomiske valg.

2) Den alternative bruken av pengene. Velger du å kjøpe en dyr bil så er ikke dette en isolert avgjørelse, det påvirker økonomien på alle områder, og kanskje du må kutte inn på en ferie. Det er jo en selvfølgelighet, men det å tenke alternativ bruk av pengene er en veldig god øvelse for å være bevist og skjerpet når man tar en økonomisk avgjørelse. Spør deg selv om alterntive måter å bruke pengene på, da vil du ta klokere avgjørelser. Hva med en litt rimeligere bil, og pusse opp badet i tillegg? Da har du økt verdien av ditt eget hus, i tillegg til å kjøpe deg bil.

3) Vurder risikoen. Har du flere alternativ å bruke pengene på, så må du vurdere risikoen og mulighetene. Dette gjelder ikke bare ved kjøp av aksjer, det er like viktig når du skal velge sted å bo, utdanning, jobb, bilkjøp osv.

Altså, tre viktige spørsmål:

– Kan jeg bruke pengene på en annen måte, som er smartere?

– Hvilke ulike risikoer er det i de valgene jeg tar?

– Hva er den kortsiktige og langsiktige virkningen av pengebruken?

God Søndag!

Share/Bookmark

Comments are closed.