Unngå å bli kortsvindlet

Det går snart ikke ei uke uten at vi hører om noen som har blitt lurt og har fått tappet kontoen for penger. Det er et kappløp mellom kjeltringene og politi/banker/produsenter. Men det finnes endel tips og råd du bør ta med deg, og som minsker faren for at akkurat du blir det neste ofret for kortsvindel.

1) Bruk chip’en direkte i betalingsterminalen, ikke dra stripen først. Det er en kjent metode at selve automaten er modifisert slik at den leser og kopierer magnetstripen.

2) Nylig er det oppdaget avansert kamerautstyr montert på minibank automatene, tjuvene filmer rett og slett at du slår koden. Ta en ekstra titt for å se om det er noe mistenkelig utstyr på automaten.

3) Er du i utlandet så ikke slipp kortet ditt av syne, og du bør absolutt ikke legge kortet ditt igjen i baren slik som mange gjør her hjemme. Betal for varen, og behold kortet.

4) Et varp for en svindler er å få tak i kode og deretter selve kortet. Pass derfor godt på kortet, ikke la det slenge rundt.

5) Skjul koden når du taster den inn, her slurves det enormt og uten egentlig å ønske det får jeg ofte med meg koden til de som står forran meg i køen på matbutikken.

6) Oppbevar ALDRI koden og kortet på samme sted. I grunn bør ikke koden oppbevares i det hele tatt, lær den, og fjern alle skriftlige spor etter den.

7) En ny nyttig funksjon er mobilvarsling på kontoen. Jeg har selv varsel dersom saldo er under 1000 kroner, og kan derfor bli varslet dersom kontoen blir tappet. Det er også flere og flere som legger mobilvarsel på hvert uttak, det vil si at de får en SMS hver gang kortet blir benyttet. Jo fortere du oppdager at kortet blir tappet, jo fortere kan du få det sperret.

8) Skal du signere for beløpet så sørg for å dobbelt sjekke at beløpet stemmer. Særlig i utlandet hvor valutakursen er uvant er det lett å bli lurt.

9) Ta alltid vare på kvitteringer, og avstem dem mot kontoutskriften.. Her synder undertegnede, jeg er ikke flink til å ta kvittering annet enn når det er noe jeg skal ha dekket av jobb.

10) Gå alltid igjennom kontoen din med jevne mellomrom, sjekk at det ikke trekkes beløp du ikke kjenner til.

11) Har du mistet kortet ditt så meld umiddelbart fra til banken slik at de kan få det sperret.

12) Avslå assistanse fra “gode hjelpere” som skal hjelpe deg (automatene i utlandet kan være litt vanskelige å forstå)

13) Sjekk at totalbeløpet på terminalen stemmer. Husk at det første beløpet man blir bedt om å taste på resturanter ofte er “ekstra” eller “tips”, deretter taster man totalbeløpet. Lett å bli ufrivillig sjefstipser.

14) Husk at dersom noen får tak i kortnummeret (ikke kontonummeret, men det som er innpreget i kortet), utløpsdato og CVN koden så kan de handle fritt på internett. Riktignok har Visa innført et ekstra passord, men det er fortsatt nettsteder som ikke har innført dette.

Bruk sunn fornuft, og ikke la kortet gå helt varmt ;)

Share/Bookmark

Comments are closed.