Unngå valutafellen i utlandet – ikke betal i norske kroner!

KenyaSiden jeg befinner meg i Kenya når dette innlegget publiseres så kan det være greit å ta med seg noen råd om kortbruk i utlandet.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk i utlandet. Det mange ikke vet er at de kan tape store beløp dersom de velger å betale i norske kroner.

Mange butikker i Mellom-Europa gir deg muligheten til å betale i norske kroner. Nå ber vi deg om å tenke deg godt om før du svarer; haken er nemlig at det er lokalbanken eller butikkene selv som bestemmer vekslingskursen.

Pass opp for dårlig kronekurs

Tilbud om betaling i norsk valuta ble introdusert for nordmenn i utlandet allerede for flere år siden. Årsaken til at noen butikker og restauranter tilbyr såkalt DCC (Dynamic Currency Conversion), er at tjenesten åpner for muligheten til å tjene mer penger på kortkundene. Ved selv å fastsette vekslingskursen, har de skaffet seg en ekstra inntektsmulighet. Tilbakemeldingene fra nordmenn på reise, er at dette er en dårlig løsning som blir dyrere enn å betale i lokal valuta.

Bankenes valutapåslag er maksimalt 1,75 prosent. Utgangspunktet er beste vekslingskurs mellom bankene som Visa Europe oppnår samme dag. Dersom det er butikken som foretar denne vekslingen, avhenger påslaget av hvor seriøs butikken er. Ettersom det ikke finnes noen restriksjoner som hindrer butikkene i å bestemme kursen, er det derfor kun opp til den enkelte kortholder å holde kontroll med hoderegningen.

Dine rettigheter

For å unngå å betale for høye gebyrer, oppfordrer vi kortholdere til å sette seg inn i de rettigheter man har ved betaling av varer i utlandet. Dersom følgende regler ikke blir overholdt av brukerstedet, har du mulighet til å klage til banken når du kommer hjem:

  • Brukerstedet er pliktig til å oppgi vekslingskursen
  • Du har krav på å velge om du ønsker å betale i norsk eller lokal valuta
  • Ved betaling i norsk valuta, skal vekslingskursen og eventuelle påslag stå på kvitteringen

I fjor økte kortbruken i utlandet med 30 prosent – hele 51 millioner transaksjoner ble gjort av nordmenn på reise.

Share/Bookmark

Comments are closed.