Vet du hva du kjøper?

laftet husDet å kjøpe seg en bolig er en av de større investeringene de fleste av oss gjør, men kan vi vite om vi gjør et godt og trygt kjøp, eller kjøper vi katta i sekken? Pr i dag må vi støtte oss til en takstrapport, en verdivurdering av mekler og håpe at eierskifte forsikringen hjelper oss dersom grove feil oppdages. De takstrapportene jeg har sett er ofte svært mangelfulle, og takstmannen har tatt forbehold på de fleste punktene. I det hele tatt er det ingen som egentlig ønsker å ta ansvaret, og det kan man vel forstå når det er snakk om så store verdier. Men er det riktig at ansvaret skal legges på huskjøper? Det er det selvfølgelig ikke, men pr i dag mangler man et godt apparat som kan ta en grundig vurdering. Det å benytte seg av en takstmann, ofte billigste pakken de kan tilby, gir i hvertfall ikke et godt nok svar.

Norges Takseringsforbund (NTF) ønsker nå å ta tak i problemet og innføre en boligsalgsrapport, denne skal inneholde grundigere informasjon enn den enkleste taksten som eiendomsmeglerne vanligvis innhenter når en bolig skal selges. Og når både Forbrukerrådet og takstbransjen har gått inn for at slike rapporter skal bli obligatoriske ved et boligsalg, så er det mye som tyder på at dette er noe vi snart vil ha på plass. Spørsmålet som da må reises er: Hvem skal betale? Er det selger eller kjøper? Eller blir det et spleiselag?

Positivt er det i hvertfall at ansvaret legges over på eksterne fagfolk, og at kjøper/selger ikke i sammegrad står ansvarlig for kvaliteten på produktet som selges. En grundig teknisk rapport ved boligsalg vil forebygge mange kostbare, årelange tvister og rettssaker mellom kjøpere og selgere/eierskifteforsikringsselskaper med usikre utfall.

Kilde: Dine Penger (30.09.2010)

Share/Bookmark

Comments are closed.